Cum a scandalizat George Enescu Romania, acum 100 de ani: "Noi n-avem muzica nationala"

Cum a scandalizat George Enescu Romania, acum 100 de ani:

In anul 1914, aproape de inceputul Razboiului, profesorul Tiberiu Crudu, scriitor si jurnalist botosanean il intervieva pe George Enescu la Cracalia. Dintre intrebarile jurnalistului botosanean aflam de asemenea ca George Enescu si-ar fi dorit sa fie si pictor, recunoscand ca are talent si chiar cateva lucrari, terminate la casa sa de la Mihaileni, lucrari disparute fara urma. "Noi n-avem muzica nationala" In a doua parte a interviului, George Enescu sustine in mod socant pentru opinia publica si chiar pentru jurnalistul din fata sa, ca muzica traditionala romaneasca nu are nimic original si ca ar fi in mare parte inspirata din melodii orientale. Sentimentul acesta este inspirat de vaile si dealurile noastre, de culoarea deosebita a cerului nostru, de gandurile care apasa si fac in acelasi timp sa se nasca in noi un dor ce nu se poate lamuri bine.

acum 71 luni (3 Nov 2014)

In anul 1914, aproape de inceputul Razboiului, profesorul Tiberiu Crudu, scriitor si jurnalist botosanean il intervieva pe George Enescu la Cracalia. Era un interviu pentru care insistase de mai multe ori pe langa compozitor. Vroia sa il aduca cadou redactorilor de la ziarul "Stirea" din frumosul targ al Botosanilor.

"Tiberiu Crudu, venise in 1914 de la Valenii de Munte, acolo unde participase la cursurile de vara ale Universitatii lui Nicolae Iorga. Cu aceasta ocazie il viziteaza pe George Enescu la Cracalia, cu un chestionar pregatit", spune istoricul botosanean Gheorghe Median, cel care a descoperit in arhive pretiosul interviu.

Cu amabilitate, George Enescu si-a facut timp si a raspuns scurt si la obiect intrebarilor puse de Tiberiu Crudu. Compozitorul a vorbit in special de creatie si originalitatea muzicii populare romanesti. Compozitorul vorbeste despre modul cum compune, si mai ales de unde vine spiritul creatiei. " Tiberiu Crudu: Ce v-a facut sa studiati muzica: o anumita inclinare sufleteasca sau un imbold extern avut in urma vreunei auditii muzicale? George Enescu: Depinde: zile cand nu lucrez nimic, altele in care cant 5-6 ore la violina fara a compune, altele in care compun zece ore fara a canta ...

Dintre intrebarile jurnalistului botosanean aflam de asemenea ca George Enescu si-ar fi dorit sa fie si pictor, recunoscand ca are talent si chiar cateva lucrari, terminate la casa sa de la Mihaileni, lucrari disparute fara urma. "Noi n-avem muzica nationala" In a doua parte a interviului, George Enescu sustine in mod socant pentru opinia publica si chiar pentru jurnalistul din fata sa, ca muzica traditionala romaneasca nu are nimic original si ca ar fi in mare parte inspirata din melodii orientale.

"Tiberiu Crudu: Ce idei aveti despre muzica noastra romaneasca si intrucat credeti ca poate fi socotita originala? George Enescu: Muzica compozita facuta de elemente orientale, unguresti si rusesti, fuziune care da ceva original ... Spre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro