Cum a saracit Moldova ginerele lui Constantin Brancoveanu: a impus dari foarte mari pentru a-si plati datoriile

Cum a saracit Moldova ginerele lui Constantin Brancoveanu: a impus dari foarte mari pentru a-si plati datoriile

Si strangandu-s-atata boierime acolo atunce la Poarta, au facut mare cheltuiala tarai cu multe podoabe, can si fara treaba, pre cum era tara atunce slaba: cai, rafturi, corturi, 200 de siimeni cu haine si cu leafa si alteli multe cheltuiele, fara treaba si fara isprava. Si cu datoria a domniei cei dintaiu neplatita, sa-ncarca de sa feci o soma mare de bani, si-ndatori tara si pe vaci, si pe oi, si pe miere, si pe ceara, de luo bani de la negutitori.

acum 38 luni (21 Jul 2017)

Constantin Duca a fost domnitorul Moldovei in doua randuri, intre 1693 si 1695, respectiv 1700 si 1703.

"Triimis-au Brancovanul pe Mihai spatar si cu alti boieri ce sa tamplas-acolo pribegi, de s-au dus la Poarta di-au asedzat logodna cu fiica Brancovanului, anume Maria, cu Costantin ficiorul Ducai-voda. Si strangandu-s-atata boierime acolo atunce la Poarta, au facut mare cheltuiala tarai cu multe podoabe, can si fara treaba, pre cum era tara atunce slaba: cai, rafturi, corturi, 200 de siimeni cu haine si cu leafa si alteli multe cheltuiele, fara treaba si fara isprava. S-au zabavitu acolo atunce cu atata boierime si om de la mart pan' la iuni. Moldovenii si asa erau saraci si lasati fara bogatii de catre polonezi, turci si tatari. Domnitorul Moldovei nu a platit nici macar turcilor birul promis, astfel ca ajunge sa fie mazilit la doar doi ani dupa ce ajunge pe tronul tarii. El a impus din nou ca si taxa - vacaritul, are scoasa de catre predecesorul sau.

"Costantin Duca - voda, daca imbraca caftan de la Poarta, cu cheltuiala si agiutorul muntenilor fece iar cheltuiala mare. Si cu datoria a domniei cei dintaiu neplatita, sa-ncarca de sa feci o soma mare de bani, si-ndatori tara si pe vaci, si pe oi, si pe miere, si pe ceara, de luo bani de la negutitori. (...) Si-ncepu Duca-voda a scoate grele dari si mari pe tara, a-ndesi ciferturili ce le scosesa Antiohi-voda: din patru dedera opt intr-an, si oamenii incepura a sa sparie si a fugi; si pe mazali a-i ingreuie cu dajdii grele si desa", a mai scris Ion Neculce.

"Ce Brancovanul, cum audzi acel lucru, indata feci marturie de la multi turci si de la boieri si triimisa la Poarta de feci stire. Si cu acea socoteala is straca obrazul si numeli si mai rau de la Poarta Duca-voda, de nu mai putu cere pe acei boieri ce ramasara acolo la munteni. (...)Dece descalecand turcii la gazde demineata, n-au dzis nemic, iar candu au fost pe chindie, numai ce-au... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro