Cum a salvat sotia lui Liviu Rebreanu manuscrisul romanului "Ion" in Primul Razboi Mondial

Cum a salvat sotia lui Liviu Rebreanu manuscrisul romanului

Printre cei care au trecut pragul acelei case de la tara a fost cumnatul Mihail Sorbul (casatorit cu Marioara, sora lui Fanny Rebreanu), avocatul Ionel Radulescu, fratele lui Fanny (fost prefect de Arges) si fiica - Puia Florica, casatorita din 25 octombrie 1931 cu sublocotenentul Radu Vasilescu (la biserica Domnita Balasa din Bucuresti, cu nasi ilustri, Iuliu Maniu care nefiind casatorit a cununat impreuna cu vaduva lui George Cosbuc, Elena.) Fanny nu a dorit sa aiba vreun copil cu marele romancier Liviu Rebreanu nu ajunsese chiar intamplator in Arges, ci datorita casatoriei cu actrita pitesteanca Fanny Radulescu, adoptand-o si pe fiica acesteia, Puia Florica, pe cand era secretar literar la Teatrul National din Craiova, sub directoratul lui Emil Garleanu (1911-1912).

acum 61 luni (9 Aug 2016)

Actrita pitesteana Fanny Radulescu, absolventa a Conservatorului de Arta dramatica, s-a casatorit in 1921 cu marele romancier. Cei ambitiosi, cei mandri, cei obraznici si nerecunoscatori nu pot sti ce este iubirea si, asa, cei mai multi dintre noi abia la varsta de cincizeci de ani incepem sa intelegem iubirea, atunci deci cand e prea tarziu...". Dar oamenii sunt oameni, de aceea se poate aminti un amanunt anecdotic privind solidaritatea celor doi, in orice: Rebreanu tinea, pe la 50 de ani, impreuna cu Fanny, si un regim de slabire.

Rebreanu, anchetat si perchezitionat de nemti pentru scrierile sale

Conform celor scrise de Fanny Rebreanu, "la treizeci si cinci de ani va fi terminat de daltuit, in Panteonul prozei romanesti, acea durabila coloana de sustinere: romanul Ion". A urmat examenul la Inalta Academie Militara de la Budapesta, "Ludoviceum", dupa care a devenit sublocotenent, repartizat la un regiment din orasul Gyula, dar se pare ca nu era pregatit sufleteste pentru cariera militara.

Acest zbucium launtric va izbucni uneori in accese greu de stapanit, care nu puteau fi pe placul autoritatilor" (austro-ungare), povesteste Fanny Rebreanu in cartea memorialistica intitulata "Cu sotul meu". In primavara anului 1918 cand Bucurestiul se afla sub ocupatia Puterilor Centrale, a fost arestat de nemti, anchetat, perchezitionat la domiciliu de ostasii maghiari, sub pretextul ca scria ostil la adresa puterilor de ocupatie. Fiind amenintat ca va fi extradat la Budapesta pentru a fi judecat de un tribunal militar pentru dezertare, a reusit sa fuga dincolo de zona de demarcatie dintre teritoriul ocupat si cel liber, unde erau trupele romane. De la prima aparitie, monumentala fresca a vietii taranului transilvanean s-a bucurat de un rasunator succes.

Liviu Rebreanu a umblat prin multe locuri din tara si din strainatate, dar in ultimii 14 ani ai vietii a ales sa se stabil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro