Cum a reusit Traian sa devina primul imparat "neitalian" al Imperiului Roman, dupa ce a fost adoptat: "Cu Traian s-a coagulat forta Imperiului"

Cum a reusit Traian sa devina primul imparat

Va mai recomandam si: Secretele Columnei lui Traian din Roma: intreaga istorie a razboiului daco-roman a fost sapata in marmura si insotita de un text modest De ce au vrut romanii sa cucereasca Dacia? Motivele primului razboi al lui Traian: "Aurul Daciei, aceasta Californie antica, era vestit" Tabula Traiana, mesajul scris in piatra al Imparatului Traian, rezista pe malul Dunarii de 2000 de ani Metoda geniala a romanilor de a controla navigatia pe Dunare.

acum 108 luni (12 Dec 2015)

Imparatul Traian, cu numele sau complet Nerva Traianus Marcus Ulpius, s-a nascut pe 18 septembrie 53 d.Chr, in orasul Italica (la marginea actualului oras Sevilla) din Hispania Baetica. Specialistii nu au cazut inca de acord asupra originii italice a stramosilor lui Traian, desi toponimul localitatii sugereaza ca acestia ar fi venit in Spania din Italia. Anumiti cercetatori, mai ales spanioli, opineaza ca stramosii lui Traian ar fi fost de origine hispanica, iar tatal lui Traian ar fi fost din familia Traius, ulterior fiind adoptat de Ulpii.

Adoptat de Nerva

Traian a urcat in ierarhia armatei romane luptand in cea mai periculoasa zona a Imperiului Roman, pe fluviul Rin, luand parte la razboaiele lui Domitian impotriva triburilor germanice. Traian a fost adoptat de un batran senator, Nerva, care la asasinarea in 96 a lui Domitian este numit imparat. Desi Nerva a domnit doar intre anii 96 si 98, si a avut putin timp la dispozitie pentru a-si pune in valoare calitatile sale, marele merit al sau il constituie faptul de a fi stiut sa isi aleaga un succesor, adoptandu-l pe remarcabilul general Traian. A intrat pe jos in Roma

In ianuarie 98 d.Hr, in momentul in care a primit vestea ca va fi imparat roman, Traian se gasea pe frontiera Rinului, unde supraveghea niste lucrari de fortificare a granitei. Este una din domniile fara varsare de sange, este o domnie pasnica, linistita, a fost foarte iubit de catre legiunile sale. A fost foarte iubit si de catre popor, nu intamplator Senatul l-a declarat , adica dintre noi toti"

spune prof. Romeo Augustin Popa (autorul mai multor lucrari dintre care amintim "Civilizatii antice in judetul Mehedinti", "Preistorie si antichitate in judetul Mehedinti", "Drobeta Turnu Severin - oras modern la inceput de secol XX"). A eliberat cetatenii romani care fusesera inchisi pe nedrept de Domitian si a inapoiat proprietati confiscate. Iubit de soldati

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro