Cum a reusit Stefan cel Mare sa faca fata cu o oaste infima armatei de 100.000 de soldati a turcilor condusi de Mahomed

Cum a reusit Stefan cel Mare sa faca fata cu o oaste infima armatei de 100.000 de soldati a turcilor condusi de Mahomed

"Mohamed sultanul, aprins de ura neimpacata impotriva lui Stefan, voievodul Moldovei, pentru ca, pe de o parte, nu voia sa plateasca tribut, pe de alta parte, ocupase si Chilia, numita de cei vechi Clitomast, alungandu-i garnizoanele de acolo, iar in anul trecut ii zdrobise oastea de 120.000 de oameni langa mocirla Racovatului si raul Barlad, isi aduna toate puterile sale la Sofia si purcese cu dusmanie impotriva aceluia. Insa, pentru ca nu se gasea nimeni cine sa invinga pe un dusman infrant si de greutatea locurilor, si de foamete si ciuma scapa acea fiara din maini si gloria vesnica a regelui si a polonilor fu ocolita.

acum 77 luni (8 May 2018)

Batalia de la Valea Alba a fost una dintre cele mai dezechilibrate batalii din istoria Moldovei medievale. Conform izvoarelor istorice, la data de 26 iulie 1476, s-a dat o lupta intre armata lui Stefan cel Mare, formata din circa 10.000 de razesi si o numeroasa armata otomana condusa de sultanul Mahomed Cuceritorul.

"Mohamed sultanul, aprins de ura neimpacata impotriva lui Stefan, voievodul Moldovei, pentru ca, pe de o parte, nu voia sa plateasca tribut, pe de alta parte, ocupase si Chilia, numita de cei vechi Clitomast, alungandu-i garnizoanele de acolo, iar in anul trecut ii zdrobise oastea de 120.000 de oameni langa mocirla Racovatului si raul Barlad, isi aduna toate puterile sale la Sofia si purcese cu dusmanie impotriva aceluia. Si avea de gand ca, ocupand Moldova cu cetatile ei, in schimbul unui tribut, sa o dea lui Alexandru, un moldovean care zicea ca e frate cu Stefan", a precizat cronicarul polonez Jan Dlugosz. Majoritatea soldatilor moldoveni au ajuns in nordul tarii, iar Stefan cel Mare a ramas, in sudul Moldovei, cu o armata formata din mai putin de 15.000 de razesi, care astepta un atac venit din partea Imperiului Otoman. Si pe turcii prinsi, fara sa tina seama de varsta sau de starea lor, sau ii jupuia de vii, sau ii tragea in teapa, pana cand, in cele din urma, sultanul, impartindu-si oastea lui numeroasa, il stranse si din fata si de la spate", a mai mentionat cronicarul polonez. Moldovenii au fost nevoiti sa se declare invinsi si sa se retraga din fata soldatilor otomani, adunandu-se in apropiere de Cetatile Neamtului, Sucevei si Hotinului. Ceilalti, aproape toti acoperiti de rani, fura siliti sa se retraga si cu ei se retrase chiar Stefan, pastrandu-se pentru viitor si pentru lucruri mai bune, pe care le astepta de la soarta. Pentru ca, cu atata curaj a luptat Stefan si cu ai sai, incat se spune ca au cazut aproape 30.000 de turci", a mai scris Jan Dlugosz.

"Intre acestea, izbucni ciuma si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro