Cum a reusit o romanca sa devina prima actrita de limba idis din lume. A infiintat primul teatru evreiesc din New York
Una dintre cele mai cunoscute artiste evreice, in fapt prima actrita profesionista de limba idis din lume (potrivit enciclopediei evreiesti publicata, in 1906, de Herman si Waldstein Rosenthal) era originara din Romania. Deloc lipsit de importanta este informatia ca limba idis (scrisa si "yiddish") este definita ca fiind, potrivit profesorului de lingvistica Mihai Lupu, "derivata din germana" (s-a nascut, de altfel, in sudul Germaniei, fiind vorbita de evreii stabiliti acolo), pe care s-a "altoit" o parte importanta a lexicului ebraic. De altfel, acesta este numele cu care figureaza atat in Enciclopedia Evreiasca din 1906, dar si in alte lucrari, precum "O suta de ani de teatru evreiesc" (de Israil Bercovici, 1998) sau "A life in the stage" (de Iacob Adler, editura Knopf New York, 1999).
Una dintre cele mai cunoscute artiste evreice, in fapt prima actrita profesionista de limba idis din lume (potrivit enciclopediei evreiesti publicata, in 1906, de Herman si Waldstein Rosenthal) era originara din Romania.
Pe numele din acte Sara Segal, artista s-a nascut la Galati, in anul 1861, intr- familie evreiasca instarita, foarte cunoscuta in orasul de la malul Dunarii. De altfel, familia Segal a dat numerosi oameni de valoare in timp, care au fost implicati inclusiv in administrarea treburilor publice ale orasului a carui populatie era in procent de 18% formata din evrei. Insa tanara a avut alte ambitii, dorindu-si cu ardoare o cariera artistica, chiar daca intra intr-o contradictie flagranta cu principiile de capatai ale comunitatii: potrivit traditionalistilor, femeile evreice nu aveau voie sa joace in piese de teatru. Respectiva trupa era formata din trei actori, Abraham Goldfaden, Israel Grodner si Sokher Goldstein, care interpretau, pe rand, rolurile feminine", noteaza Israil Bercovici, in cartea "O suta de teatru evreiesc in Romania", aparuta in anul 1998. Primul rol jucat de Sara a fost in piesa "Bunica si nepoata", care a avut premiera la Galati, si care, potrivit literaturii de specialitate, a fost primul interpretat in limba idis de o femeie.
Deloc lipsit de importanta este informatia ca limba idis (scrisa si "yiddish") este definita ca fiind, potrivit profesorului de lingvistica Mihai Lupu, "derivata din germana" (s-a nascut, de altfel, in sudul Germaniei, fiind vorbita de evreii stabiliti acolo), pe care s-a "altoit" o parte importanta a lexicului ebraic.
"Componenta germana constituie 75-80% din lexic si din sintaxa si contine in special termeni legati de viata de toate zilele si de afaceri. Insa idis are si influente romanice, mai ales din franceza si iatliana, ba chiar si ceva urme de slava, in special cuvinte privind casa si familia", precizeaza profesorul.