Cum a reconstruit maresalul Antonescu un sat din temelii cu ajutorul prizonierilor rusi

Cum a reconstruit maresalul Antonescu un sat din temelii cu ajutorul prizonierilor rusi

800 de prizonieri de razboi au lucrat la ridicarea satului Programul proiectului fixat de delegatii Presedintiei Consiliului de Ministrii si de prefectul judetului Arges prevedea pentru acest sat un drum larg de acces, derivat din soseaua judeteana Corbeni- Arefu si un numar de strazi principale si secundare in sat care sa asigure deservirea loturilor de case si a cartierelor respective, cum si a pietelor si institutiilor publice. De asemenea, programul proiectului cuprindea si o serie de institutii publice cum ar fi o primarie, banca si cooperativa sateasca care sa formeze cladirea principala a palatului administrativ din piata publica, pe langa care se vor mai adauga in aceeasi piata un local pentru dispensar, continand serviciul de asistenta medicala, dispensarul propriu zis, o maternitate, o cantina de copii si o sectie pentru baile populare, precum si un alt local pentru un camin cultural, prevazut cu o sala de spectacole, sala de biblioteca si o gradinita de copii.

acum 43 luni (1 May 2017)

Satul Capataneni din comuna Corbeni a fost distrus aproape in intregime, aproximativ 30 de case fiind luate de ape.

Pentru ca dezastrul sa fie complet, toate podurile din comunele Corbeni, Oesti si Albesti de Arges au fost distruse. Autoritatile sosite la fata locului au constatat atunci enorme distrugeri materiale, 22 km de cale ferata au fost pur si simplu rase de viitura, soseaua nationala Corbeni- Oesti- Curtea de Arges a fost avariata pe portiuni insemnate si liniile telefonice de pe intreg traseul distruse. Astfel, Presedintia Consiliului de Ministri a format de urgenta o comisie insarcinata cu studierea solutiilor si propunerea unor decizii optime pentru iesirea din criza. Maresalul Ion Antonescu a dat ordin ca satul care urmeaza sa se construiasca sa fie un sat model, cuprinzand un palat administrativ, o casa pentru Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale, organizatie de binefacere care se ocupa cu strangerea de fonduri si ajutoare pentru front.

Ministerul de Interne a aprobat un fond de 2,5 milioane de lei, Ministerul Apararii a aprobat 15 vagoane cu ciment, 3 vagoane cu fier, un vagon de cuie, 1000 de sape si cazmale, doua betoniere si mai multe roabe si forje de campanie.

800 de prizonieri de razboi au lucrat la ridicarea satului

Programul proiectului fixat de delegatii Presedintiei Consiliului de Ministrii si de prefectul judetului Arges prevedea pentru acest sat un drum larg de acces, derivat din soseaua judeteana Corbeni- Arefu si un numar de strazi principale si secundare in sat care sa asigure deservirea loturilor de case si a cartierelor respective, cum si a pietelor si institutiilor publice. O piata centrala era pusa in legatura directa cu strada principala de acces, precum si cu piata statiei de cale ferata.

Apoi o piata alimentara, care sa serveasca si ca obor, de asemenea pusa in legatura cat mai directa cu strazile principale si cu piata publica. O piata pentru postul de pompieri trebuia si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro