Cum a pregatit Guvernul spolierea bugetului

Cum a pregatit Guvernul spolierea bugetului

69/2010, pe baza careia sa fie fundamentat proiectul bugetului de stat si al bugetelor de asigurari sociale pe anul 2017, luand in considerare ca, in situatia neadoptarii acestor masuri in regim de urgenta, deficitul bugetar in anul 2017 va depasi pragul de 3% din produsul intern brut prevazut de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. Este vorba, in general, de lucrari de interventii la constructii amplasate in zone de risc natural cauzat de cutremure de pamant, inundatii sau alunecari de teren si care prezinta pericol de prabusire. In 2014, Ministerul Dezvoltarii a finantat lucrari de consolidare la Catedrala Mitropolitana "Intampinarea Domnului", de la Iasi, considerate "lucrari de interventie in prima urgenta", precum si servicii de proiectare la alte obiective de investitii.

acum 46 luni (5 Feb 2017)

Un alt act normativ emis de Guvernul Grindeanu inaintea controversatei Ordonante 13, care a modificat legislatia penala, risca sa provoace un imens scandal.

Mai mult, actul normativ emis de Guvernul Grindeanu suspenda formal timp de un an si raspunderea legala pentru angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate. 500/2002 care privesc rigorile bugetare in privinta utilizarii creditelor bugetare si a celor de angajament, anuleaza obligatia Guvernului de a anexa programele bugetare in vederea transparentizarii acestora si anuleaza sanctiunile penale pentru nerespectarea acestor prevederi.

Articolul-cheie suspendat din Legea finantelor publice prevede ca "Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, in cadrul carora se angajeaza, se ordonanteaza si se efectueaza plati, reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite. Au invocat riscul de deficit excesiv

Ca sa justifice actul normativ, Guvernul a venit cu explicatii "savante": neaplicarea masurilor bugetare ar duce la cresterea deficitului bugetar peste pragul de 3% si, astfel, riscam declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de deficit excesiv. 69/2010, pe baza careia sa fie fundamentat proiectul bugetului de stat si al bugetelor de asigurari sociale pe anul 2017, luand in considerare ca, in situatia neadoptarii acestor masuri in regim de urgenta, deficitul bugetar in anul 2017 va depasi pragul de 3% din produsul intern brut prevazut de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va determina declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de deficit excesiv, (...) Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta", se arata in preambulul textului de lege. Astfel, articolul 26 stipuleaza ca Ministerul Dezvoltarii poate cheltui bani din Fondul de rezerva al Guvernului pentru controversatul Program Nation... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro