Cum a palit una dintre cele mai fermecatoare zone din Galatiul secolului trecut

Cum a palit una dintre cele mai fermecatoare zone din Galatiul secolului trecut

In primii ani ai secolului al XX-lea, pe strada Domneasca din Galati au fost construite numeroase cladiri reprezentative pentru orasul de la Dunare, dar si pentru portofoliul arhitectilor creatori ai stilului neoromanesc. Potrivit Directiei Judetene de Cultura Galati, "lungimea Strazii Domnesti de la Piata Regala la Parcul Carol este de patru kilometri.

acum 47 luni (26 Jun 2016)

In primii ani ai secolului al XX-lea, pe strada Domneasca din Galati au fost construite numeroase cladiri reprezentative pentru orasul de la Dunare, dar si pentru portofoliul arhitectilor creatori ai stilului neoromanesc.

Arhitectul Ion Mincu, cel care a integrat in operele sale specificul arhitecturii traditionale din Romania, precum Vila Robescu din Sinaia, Casa Lahovari si Bufetul din Soseaua Kiseleff a proiectat la inceputul anilor 1900 si Palatul Administrativ din Galati.

"Palatul administrativ, azi sediul Institutiei Prefectului judetului Galati, a fost proiectat de arhitectul Ion Mincu si s-a construit sub directa lui indrumare. Palatul Justitiei, azi sediul rectoratului Universitatii , a fost proiectat de arhitectii Grigore Cerchez si Anton Varnav.

Personalitati ale culturii romanesti, impresionate de frumusetea strazii Domneasca

"Strada principala este Strada Domneasca, larga, lunga, plantata, pavata cubic, bordata in partea centrala de cladiri mari europene, regulate; ori magazine si hoteluri frumoase, iar mai sus, de locuinte particulare elegante si ornate de gradini ingrijite", spunea istoricul Ion Bulei in cartea "Atunci cand veacul se nastea".

FOTO Facebook/Vechiul Galati in imagini

Si Nicolae Iorga a fost fascinat de aceasta zona a orasului Galati.

Potrivit Directiei Judetene de Cultura Galati, "lungimea Strazii Domnesti de la Piata Regala la Parcul Carol este de patru kilometri. De la noul Palat al Justitiei si pana la capat este plantata cu tei. De la Piata Regala la Palatul Justitiei sunt magazinele cele mai mari si mai luxoase asa cum se vad in marile orase occidentale."

Frumoasa precum Calea Victoriei din Capitala

In acele vremuri, strada Domneasca a fost comparata cu Calea Victoriei din Bucuresti, "dar indoit mai larga, cu trotuare mai largi, plantate cu tei mirositori si castani stufosi", scr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro