Cum a omorat Alexandru Lapusneanu toata curtea personala in cateva minute: "Nici un boier nu a sfarsit viu"

Cum a omorat Alexandru Lapusneanu toata curtea personala in cateva minute:

Craiul pentru pacea ce avea cu turcul, a doao si pentru multa para ce-l paraia lesii pentru moartea lui Visnovetschi si pentru slutiia a multi ce facuse, au trimis pre sluga sa, pre Crasitschii la Liov, de i-au taiatu capul Tomsii si lui Motoc, vornicul si lui Spanciog spatariul si lui Veverita postelnicul, pre carii i-au ingropat afara din targu, la manastirea lui sfeti Onofrie. "Alexandru voda daca s-au curatit de toata grija denafara si au adus pre doamna sa Ruxanda si pre fii sai din Tara Munteneasca, au vrut sa sa curatasca si de vrajmasii sai cei din casa, pre carii prepusese el ca pentru viclesugul lor au fost scos din domnie s-au invatatu cu taina intr-o zi lefecii sai, pe carii au avut streini, de i-au supus in curte cea domneasca, in Iasi. Si i-au chiematu pre obiceiul boierilor la curte, carii far nici o grija si de primejdie ca aceia negandindu-sa, daca au intrat in curte, slujitorii, dupa invatatura ce au avut, inchis-au poarta si ca niste lupi intr-o turma far' de nici un pastor, au intrat intr-insii, de-i snopiia si-i junghiia, nu numai boierii, ce si slujitorii.

acum 84 luni (13 Apr 2017)

In luna septembrie a anului 1552, acesta ajunge pentru prima data pe tronul Moldovei dupa ce il alunga de la conducerea tarii pe domnitorul Ioan Joldea, care avea sa se refugieze in Transilvania.

"Deaca veni Alixandru voda Lapusneanul in tara si insemna pre Joldea la nas si-l dede la calugarie, decii luo pre Roxanda, fata lui Patru voda, sa-i fie doamna iui, care era mai nainte sa o ia Joldea. Si cu dragoste il priimira boierii si mergandu pre la Harlau, au tras la Suceava si au sazut in scaun. Decii daca sa aseza Alixandru voda la domnie, nu grijiia de alta, numai de pace in toate partile si asezarea tarii. Iara cu doamna sa, Roxanda, au avut doi ficiori, pe Bogdan si pre Patru", a aratat cronicarul Grigore Ureche.

Supunerea fata de poloni, a atras nemutumirea imparatului german Ferdinand, care si-a facut un scop din a-l alunga pe Lapusneanu de la conducerea tarii. Desi domnitorul moldovean obtine si protectia turcilor, acesta este alungat de pe tronul Moldovei de catre Iacob Eraclide, care cu ajutorul mercenarilor trimisi de imparatul Ferdinand il invinge pe Lapusneanu in batalia data la Verbia (n.r.

"Alexandru voda, daca au inteles un lucru asa degrab', cum Dispot voda fara veste au intrat in tara, de-l impresura cu oaste streina, neavandu de ce sa apuca, ca dintr-un somnu desteptandu-sa, degrabu si cu putini negata i-au iesit inainte la Jijia. Ci cei putini di cei multi si cei negata de cei gata n-au putut suferi, ce au dat dosul. Boierii s-au aratat extrem de nemultumiti de modul cum noul voievod conducea tara, astfel ca este asasinat de hatmanul Stefan Tomsa, in interiorul Cetatii de Scaun a Sucevei.

200.000 de galbeni dati de Lapuseanu turcilor pentru recuperarea tronului Moldovei

Boierul moldovean a preluat la randul sau fraiele tarii, devenind in luna august a anului 1563 domnitor al Moldovei.

Nepotul lui Stefan cel Mare le-a platit turcilor peste 200.000 de galbeni pentru a-l aju... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro