Cum a obtinut Stefan cel Mare tronul Moldovei cu ajutorul lui Vlad Tepes

Cum a obtinut Stefan cel Mare tronul Moldovei cu ajutorul lui Vlad Tepes

Stefan cel Mare (1457 - 1504) este cel mai longeviv si cunoscut domnitor din Moldova. El fu lovit la glesna de o ghiulea, in ziua de 22 Iunie, si oastea se intoarse indata inapoi, spre Suceava, ducind cu dinsa pe Domnul rinit, care suferi mult timp de aceasta rana si numara patania de la Chilia ca intaia din infringerile sale, - numai doua", a povestit istoricul Nicolae Iorga. Alte stiri pe aceasta tema: Cum a ajuns Stefan cel Mare sa lupte umar la umar cu cel mai mare dusman al sultanului otoman Mahomed al II-lea EXCLUSIV Marele razboi al lui Vlad Tepes despre care romanii n-au auzit si care lipseste din manualele scolare.

acum 30 luni (30 May 2018)

Stefan cel Mare (1457 - 1504) este cel mai longeviv si cunoscut domnitor din Moldova. Stefan a fost sprijinit in campania sa de cucerire a tronului Moldovei de catre Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti.

"Pana a nu se auzi despre acest lucur, care l-ar fi oprit poate, Vlad Dracul, care se privia ca un om al Huniazilor inca, lua o hotarire care era sa aiba cele mai mari urmari in viata tuturor Rominilor. Petru Aron era de la inchinarea sa in 1456 omul Turcilor, si Vlad avea in sufletul sau o nepotolita ura impotriva paganilor, in cetatile carora statuse, cu coasa mortii de-asupra capului, atunci cind, in tinereta, fusese zalog la Sultanul pentru credinta parintelui sau. El arunca deci asupra lui, indata ce primavara deschise drumurile, pe Stefan - Voda cel nou si tinar", a precizat Nicolae Iorga in "Istoria lui Stefan cel Mare povestita neamului romanesc".

Stefan cel Mare a adunat o armata formata din 6.000 de osteni, primind sprijin si din partea lui Vlad Tepes. Cu ajutorul domnitorului muntean, Stefan a reusit sa obtina tronul Moldovei, dupa ce l-a invins pe Petru Aron. Acesta venia din partile Putnei, de pe drumul cel mare care lega Buzaul muntean cu Bacaul moldovenesc. (...) Ai lui Petru Aron, venind din Suceava, tinura aici vadul ca sa opreasca o trecere a dusmanului in partile rasaritene ale Moldovei, dar Stefan ii imprastie si-si urma drumul pe acelasi term, mai aproape de pasurile Carpatilor, care i-ar fi asigurat viata daca ar fi fost invins (12 April). In cele din urma, Stefan cel Mare reuseste sa-l captureze si sa-l omoare.

Desi a fost ajutat de Vlad Tepes sa ajunga in fruntea Moldovei, in anul 1462, Stefan cel Mare il tradeaza pe acesta si ataca Cetatea Chilia, intr-o perioada in care Tara Romaneasca se afla in razboi cu turcii.

"El aflase, prin stafete rapezi, ca Stefan Moldoveanul, care parea ca si-a oprit drumul pe malul drept al Siretiului, a trecut a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro