Cum a murit chiar inainte sa se nasca cea mai noua statiune de tratament balnear din Romania

Cum a murit chiar inainte sa se nasca cea mai noua statiune de tratament balnear din Romania

De altfel, inspre sud, catre aria naturala protejata "Balta Talabasca" (o minunatie de polder, ca o mica Delta de vreo 200 de hectare) se intinde, pe vreo 60 de hectare una dintre splendorile zonei: dunele de nisip de la Hanu Conachi, care au dublu statut de rezervatie, atat din punct de vedere geologic, cat si in ceea ce priveste flora. De altfel, dincolo de aspectul interesant al sitului natural (dunele inalte de pana la 25 de metri alterneaza un peisaj desertic cu unul de lunca), aici traiesc, potrivit literaturii de specialitate si custozilor ariei, mai multe specii de plante foarte rare sau endemice, cum ar fi iarba vantului, limba boului, garofita de padure sau umbra iepurelui (un soi de sparanghel salbatic).

acum 74 luni (28 Sep 2016)

Cum treci de satul Hanu Conachi, pe drumul national DN25 (ce leaga Galatiul de Tecuci), imediat dupa podul de peste cale ferata, soseaua de invita la o naucitor ocol (mai ales ca intersectia este destul bizar alcatuita), catre Siret, printr-o foarte interesanta rezervatie naturala.

Cale de cativa kilometri, catre Fundeni, Lungoci si apoi Nanestii Vrancei, locurile par desprinse din povestile de acum cateva sute de ani, caci prea putine lucruri s-au schimbat in profunzime, iar natura insa isi mai revendica drepturile stravechi.

Una dintre acestea, poate cea mai interesanta, are legatura cu ultimul proiect romanesc de construire a unei statiuni balneo-climaterice, proiect care a avut ghinionul sa iasa la lumina de-abia in 1989, fiind apoi abandonat, caci, "moda" devenise sa se praduiasca, nu sa se construiasca. Lacul Negru, cel ca un miraj

Imediat ce treci de hanul de la marginea DN25 - han care-si trage radacinile dintr-un vechi han de posta ce exista inca de pe vremea lui Cuza, ba chiar si mai dinainte - soseaua (DN24A) patrunde intr-o splendida padure. Chiar daca stejarul secular nu mai este asa de des ca altadata, lasand locul ceva mai prozaicului salcam, padurea degaja, in intregul ei, un parfum de vechime.

De altfel, inspre sud, catre aria naturala protejata "Balta Talabasca" (o minunatie de polder, ca o mica Delta de vreo 200 de hectare) se intinde, pe vreo 60 de hectare una dintre splendorile zonei: dunele de nisip de la Hanu Conachi, care au dublu statut de rezervatie, atat din punct de vedere geologic, cat si in ceea ce priveste flora.

De altfel, dincolo de aspectul interesant al sitului natural (dunele inalte de pana la 25 de metri alterneaza un peisaj desertic cu unul de lunca), aici traiesc, potrivit literaturii de specialitate si custozilor ariei, mai multe specii de plante foarte rare sau endemice, cum ar fi iarba vantului, limba boul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro