Cum a "lucrat" ferma de troli a lui Putin in alegerile prezidentiale din SUA

Cum a

Cu 2,2 milioane de dolari si 100 de persoane, Kremlinul a reusit sa capteze atentia a 70 de milioane de internauti americani in perioada de varf si sa favorizeze alegerea lui Donald Trump in detrimentul lui Hillary Clinton la Casa Alba. In scurt timp, "ferma de troli" s-a transformat intr-o "ferma de media", cu site-uri de stiri alimentate de 800-900 de angajati si accesate lunar de aproximativ 50 de milioane de cititori. Comisia de ancheta din Senatul american a primit peste 100.000 de pagini de documente si a interogat, cu usile inchise, peste 100 de martori, printre care fosti membri ai administratiei Barack Obama, fosti membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump, precum si reprezentanti ai marilor retele sociale, precum Facebook si Twitter.

acum 81 luni (18 Oct 2017)

Cu 2,2 milioane de dolari si 100 de persoane, Kremlinul a reusit sa capteze atentia a 70 de milioane de internauti americani in perioada de varf si sa favorizeze alegerea lui Donald Trump in detrimentul lui Hillary Clinton la Casa Alba. Iar mijloacele acestei campanii au fost chiar instrumentele de comunicare pe Internet create pe taram american si activisti locali atrasi in ruleta ruseasca fara a-si da seama, arata o investigatie a site-ului postului RBC.

Forfota din cladirea de trei etaje de pe strada Savuskina 55 din Sankt Petersburg a inceput acum patru ani. Atunci, omul de afaceri Evgheni Prigojin, numit de presa rusa drept "ospatarul lui Putin", a angajat 100 de oameni si i-a instalat aici pentru a incuraja "valorile patriotice" ale tarii. Acesti oameni au devenit omniprezenti pe platformele de bloguri, pe retelele sociale si in spatiile de comentarii ale publicatiilor online, aparand puterea si criticand opozitia din Rusia. In scurt timp, "ferma de troli" s-a transformat intr-o "ferma de media", cu site-uri de stiri alimentate de 800-900 de angajati si accesate lunar de aproximativ 50 de milioane de cititori. Doi jurnalisti ai RBC au vorbit cu fosti angajati de pe Savuskina 55, au analizat datele disponibile in prezent si au izbutit sa contureze tabloul implicarii Kremlinului in alegerea celui de-al 45-lea presedinte american.

Vladimir Putin (in centrul imaginii), servit de Evgheni Prigojin (in dreapta sa) FOTO The Moscow Times New York, primavara anului 2015

Mai multi oameni au venit intr-o piata, au cautat ceva cu ochii, apoi au plecat dezorientati. Cei aflati la originea acestui eveniment le-au urmarit reactiile, dar nu de aproape, ci cu ajutorul unor camere conectate la un birou de la etajul doi al unei cladiri situate la aproximativ sapte mii de kilometri departare. In acea zi, diriguitorii "fermei de troli" din Sankt Petersburg s-au convins ca pot manipula de la distanta onli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro