Cum a jonglat Guvernul cu sectiile de votare din strainatate

Cum a jonglat Guvernul cu sectiile de votare din strainatate

Spania: sectiile au "fugit" de romani Un roman stabilit de multi ani in Spania, care a indeplinit o perioada si activitati consulare - deci cunoaste bine dispersia romanilor in regat - ne-a marturisit cateva dintre observatiile sale privitoare la modul in care a fost modificata amplasarea sectiilor de votare din aceasta tara, fata de situatia de la precedentele alegeri prezidentiale, din 2009. In centrul tarii, a fost desfiintata sectia de votare de la Cuenca, iar alegatorii au avut de mers 183 de kilometri pana la sectia din Alcala de Henares, care exista si in 2009. La polul opus, sursa noastra a remarcat mentinerea sectiei de votare din Santiago de Compostela, unde nu s-a inregistrat niciodata un aflux mare de votanti: in 2009 au votat 20 de persoane, iar in 2014 au votat 57 de persoane.

acum 93 luni (4 Nov 2014)

Duminica seara, la inchiderea urnelor, mii de romani care au vrut sa voteze la Paris, Londra, Munchen sau Viena nu au reusit sa-si exercite acest drept, desi au asteptat la cozi ca pe vremea comunismului. Astfel, fata de alegerile prezidentiale din 2009, la scrutinul actual functionarii MAE au modificat discret amplasarea sectiilor de votare, chiar daca numarul acestora a ramas acelasi - 294. Asa se face ca romanii din diaspora au fost plimbati la sute de kilometri pentru a putea vota.

De pilda, in Italia, desi numarul romanilor cu drept de vot depaseste un milion, au fost stabilite doar 51 de sectii, fata de 55 in urma cu cinci ani. Pentru a-si putea exercita dreptul de vot, rezidentii din Latina, mai mult de 6.000, si cei din Sezze, in jur de 4.000, ar fi trebuit sa parcurga aproape 100 de kilometri pana la Roma, unde se afla cea mai apropiata sectie de votare.

In SUA, numarul de sectii a fost redus de la 28 la 22. La Chicago, MAE a crezut de cuviinta sa scoata doua din cele patru sectii de vot organizate in 2009, desi comunitatea romaneasca din aceasta zona este foarte mare. Probleme au fost si la Paris, unde a fost nevoie de interventia Politiei pentru a-i alunga pe romanii care nu au mai apucat sa voteze.

Spania: sectiile au "fugit" de romani

Un roman stabilit de multi ani in Spania, care a indeplinit o perioada si activitati consulare - deci cunoaste bine dispersia romanilor in regat - ne-a marturisit cateva dintre observatiile sale privitoare la modul in care a fost modificata amplasarea sectiilor de votare din aceasta tara, fata de situatia de la precedentele alegeri prezidentiale, din 2009. El ne-a solicitat insa anonimatul, date fiind rigorile impuse de actualul sau loc de munca.

Spre exemplu, a fost desfiintata sectia de votare de la Las Palmas de Gran Canaria, din Insulele Canare, in care traieste o comunitate de aproximativ 8.000 de r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro