Cum a incercat Senatul sa-i salveze pe primarii condamnati cu suspendare
Continuarea exercitarii mandatului de catre o persoana condamnata cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere este de natura a aduce atingere unor principii elementare ce tin de morala publica, de specificul functiei exercitate, de integritate si, nu in ultimul rand, de increderea cetatenilor in reprezentantii locali". PNL, din nou langa PSD Proiectul de lege este semnat de 16 senatori si deputati de la mai toate partidele politice: sase alesi de la PSD, dingtre care cel mai notoriu este Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, sase de la UDMR, doi de la PNL (Mircea Toader si Mihaita Calimente), unul de la minoritati si unul de la ALDE.
Inainte de intra in vacanta de iarna, parlamentarii au incercat sa le faca un cadou alesilor locali cu probleme penale. Pe 21 decembrie, Senatul a adoptat, in calitate de camera decizionala, un proiect de modificare a legii privind statutul alesilor locali.
Insa initiatorii legii, desi unii dintre ei au studii de drept, au uitat sa mai spuna faptul ca cei care primesc inchisoare cu suspendare pot primi, la pachet, si pedepse complementare. Spre exemplu, daca un primar a fost condamnat cu suspendare pentru luare de mita sau abuz in serviciu (fapte ce au legatura directa cu functia), pedeapsa de inchisoare cu suspendare este insotita de o pedeapsa complementara, prin care i se interzice sa-si mai exercite functia.
Modificarea legii n-ar insemna decat garantia pentru alesii locali ca vor ramane cu siguranta pe functii, indifferent de natura faptelor pentru care au fost condamnati, fara sa mai treaca prin filtrul unui judecator. Parlamentarii au vrut sa relaxeze textul legii si de aici sa creeze noi probleme de interpretare", spune avocatul Elenina Nicut.
"Afecteaza lupta impotriva corputiei"
Presedintele Klaus Iohannis a intors legea in Parlament aratand ca, potrivit legii penale, pedeapsa privativa de libertate inseamna atat inchisoare cu executare, cat si inchisoare cu suspendare. "Codul penal stabileste tipurile de pedepse - principale, complementare si accesorii - precum si modalitatile de individualizare a acestora. Instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei inchisorii sub supraveghere, situatie in care pedeapsa nu se executa in penitenciar, insa, executarea ei se realizeaza prin indeplinirea unor masuri de supraveghere specifice dispuse de instanta pe parcursul termenului de supraveghere", se arata in cererea de reexaminare semnata de Iohannis.
Administratia Prezidentiala continua: "In opinia noastra, continuarea exercitarii vreunei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro