Cum a fost tratat un roman la casa Regelui Mihai din Elvetia. "A fost una dintre cele mai sensibile zile din viata mea"

Cum a fost tratat un roman la casa Regelui Mihai din Elvetia.

A fost un gest atat de prietenesc si de bun incat mi-am zis ca daca Regele a fost bun si primitor, pesemne si-a educat si fiicele in acelasi spirit de bunatate, blandete si caritate. Astazi, Regele si-a parasit pentru totdeauna casa si se indreapta spre Romania cu un mic popas in biserica din Lausanne, se indreapta spre tara pe care a iubit-o atat de mult si din care a fost alungat vreme de 45 de ani! Intorcandu-ma cu trenul spre Geneva, mi-am zis ca pentru Rege si Regina faptul ca au avut parte de liniste si pretuire in anii din urma intr-un stat strain devenit acasa ar fi fost de preferat in contradictie cu tot raul care se intampla in Romania.

acum 37 luni (11 Dec 2017)

Pe cine sa intreb in acel sat in zi de duminica cand nimeni nu se plimba pe strazi? De la Geneva am schimbat doua trenuri (erau mai multi straini), insa de la Allaman prinsesem un autobuz in care am ramas doar doua persoane din trei. Un strop de civilizatie de la inceput. Imi pareau ca fiind romani si i-am urmat convins ca mergeam spre aceeasi destinatie. Am ajuns la casa cu flori, coroane, ganduri in limba romana si candele, cu cateva masini atent parcate si cu jurnalisti ce transmiteau catre tara ultimele vesti. Vazuram si elvetieni, vecini de-ai Regelui. Am intrat usor in vorba si doi s-au oferit sa ma duca in gara satului vecin pentru a nu rata trenul si totodata sa-mi povesteasca despre Le Roi de Roumanie! M-a impresionat gestul lor si mi-am dat seama ca stiau mai multe decat credeam despre Rege si tara sa.

Emotia crestea pentru ca ne aflam la intrare in Casa Regelui Mihai, iar cineva ne-a primit cu caldura. Pe hol, pe o masuta era aranjat un colt romanesc cu icoane ortodoxe si lumanari aprinse. Am asezat si eu doua candele aduse din Romania, neincrezator ca vor fi refuzate la frontiera. Asteptand unul dupa altul, cu decenta si rabdare doua persoane din fata mea au iesit inlacrimate. Cand am intrat in prima camera unde era asezat sicriul Regelui am tremurat vazand stindardul larg al Romaniei ce-l acoperea pana la pamant si crucea simpla de lemn pe care scria atat: "Mihai I Regele"! S-a apropiat de mine si mi-a intins mana. A fost un gest atat de prietenesc si de bun incat mi-am zis ca daca Regele a fost bun si primitor, pesemne si-a educat si fiicele in acelasi spirit de bunatate, blandete si caritate.

Florile din fata casei Regelui Mihai FOTO Camelia Csiki

Intreaga camera era imbogatita de simboluri ale istoriei Romaniei, portrete ale Regilor Ferdinand si Maria, bustul Regelui Mihai, iarasi icoane, toate aranjate intr-o simplitate frumoasa. Era un loc istoric si noua ni s-a permis sa-l vedem. Erau atat de atenti acei copilasi de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro