Cum a fost torturata de Securitate o preoteasa pentru ca i-a sprijinit pe partizanii anticomunisti
Originara din satul argesean Poenarei, Iustina Constantinescu s-a nascut la 12 aprilie 1912, in familia unor proprietari agricoli: Grigore Grigorescu si Justina Poenareanu, descendenta a unor generatii succesive de preoti ortodocsi, dintre care preotul Grigorie Poenareanu, "un haiduc de popa de la munte", cum il descria Ion Ghica intr-una din celebrele sale "Scrisori catre Vasile Alecsandri" (Bucuresti, 1887), cel care a fost membru fondator al Societatii filarmonice din Tara Romaneasca, in anul 1833. Din acest motiv, sentinta 119 din 4 iunie 1959 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare o va culpabiliza pentru comiterea delictului de "omitere de denunt" si pentru sprijinul efectiv - moral si material - acordat membrilor Gruparii de partizani "Haiducii Muscelului", "de favorizarea bandei teroriste Arnautoiu, ai carei membri se ascundeau, in anul 1952, langa satul Poenarei", consemnand urmatoarele infractiuni ce vizau art.
Originara din satul argesean Poenarei, Iustina Constantinescu s-a nascut la 12 aprilie 1912, in familia unor proprietari agricoli: Grigore Grigorescu si Justina Poenareanu, descendenta a unor generatii succesive de preoti ortodocsi, dintre care preotul Grigorie Poenareanu, "un haiduc de popa de la munte", cum il descria Ion Ghica intr-una din celebrele sale "Scrisori catre Vasile Alecsandri" (Bucuresti, 1887), cel care a fost membru fondator al Societatii filarmonice din Tara Romaneasca, in anul 1833. Ca mama devotata a celor trei fii ai sai, s-a preocupat, cu o perseverenta remarcabila, de viitorul lor, acestia absolvind cursuri universitare, in pofida unor privatiuni materiale agravate de statutul de "chiaburi" - eticheta a ideologiei "proletare" care promova lenea sociala, marginalizand valorile autentice confirmate prin munca. Neacceptand sub nicio forma ideologia comunista, deoarece aceasta contravenea in mod flagrant propriilor sale principii de viata, dezaproband egalitarismul in saracie propovaduit de catre comunisti, a devenit constienta ca are datoria sfanta de a contribui la inlaturarea unui regim strain spiritului neamului".
In interogatoriul din 30 iunie 1958, Toma Arnautoiu, liderul partizanilor anticomunisti din Nucsoara, declara, la Securitatea din Pitesti, ca, descoperind locul unde erau ascunsi, "sotia lui Constantinescu Ioan a zis ca doreste si ea sa vina la noi (la partizani, n.n.), ca si ea este o , spunand ca ne aduce si alimente, chiar de suntem la trei kilometri departare" . Din acest motiv, sentinta 119 din 4 iunie 1959 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare o va culpabiliza pentru comiterea delictului de "omitere de denunt" si pentru sprijinul efectiv - moral si material - acordat membrilor Gruparii de partizani "Haiducii Muscelului", "de favorizarea bandei teroriste Arnautoiu, ai carei membri se ascundeau, in anul 1952, langa satul Poenarei", consemnand urmatoarele infractiuni ce vizau art. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro