Cum a fost prins hotul celebrului tablou Mona Lisa

Cum a fost prins hotul celebrului tablou Mona Lisa

Dupa ce statuse o buna perioada la Palatul Fontainebleau si apoi la Versailles, tabloul Mona Lisa a fost mutat la Luvru dupa Revolutia Franceza din 1789 si a petrecut o scurta perioada chiar in dormitorul lui Napoleon de la Palatul Tuileries. Lipsa celebrului tablou de pe peretele salii unde era expus a fost constatata dupa-amiaza, insa nimeni nu a intrat in panica, si asta pentru ca in repetate randuri tabloul fusese dus intr-un atelier de reproduceri de la Muzeul Luvru.

acum 32 luni (16 May 2018)

Dupa ce statuse o buna perioada la Palatul Fontainebleau si apoi la Versailles, tabloul Mona Lisa a fost mutat la Luvru dupa Revolutia Franceza din 1789 si a petrecut o scurta perioada chiar in dormitorul lui Napoleon de la Palatul Tuileries.

Mona Lisa a disparut de la Muzeul Luvru pe 21 august 1911, zi in care muzeul era inchis, dupa veche traditie ce spune ca prima zi din saptamana este dedicata curateniei in muzeu. Lipsa celebrului tablou de pe peretele salii unde era expus a fost constatata dupa-amiaza, insa nimeni nu a intrat in panica, si asta pentru ca in repetate randuri tabloul fusese dus intr-un atelier de reproduceri de la Muzeul Luvru. Dupa primele ore, mai multe experimente facute de Politie demonstrau supravegherea slaba si superficiala a celebrului muzeu parizian. In 1911, un prieten al scriitorului Guillaume Apollinaire sustrasese de la Luvru mai multe statuete si masti. Acesta le-a pus intr-un dulap si a uitat de ele. Appolinaire a fost arestat si dupa alte doua zile Picasso a fost dus la judecatorul de instructie. In scurt timp, cei doi au fost eliberati din lipsa de probe.

Adevaratul hot avea sa fie prinsa dupa mai bine de doi ani, in decembrie 1913. Vincenzo Peruggia lucra la Lucru, fiind angajat pentru a realiza sticla securizata pentru mai multe tablouri celebre, printre care se numara si Mona Lisa.

Dupa ce s-a ascuns intr-un dulap de la Luvru, Peruggia pur si simplu a desfacut tabloul, a luat panza si a ascuns-o sub haina.

In urmatorii doi ani, politia a audiat sute de persoane, si chiar pe Vincenzo Peruggia de doua ori, concluzionand ca el nu are nicio legatura cu furtul.

In decembrie 1913, patronul unei galerii de arta din Florenta a primit o scrisoare de la un barbat care spunea ca detine Mona Lisa. Dupa ce a stabilit o intalnire cu dealerul de arta si cu directorul galeriilor Uffizi in Florenta, Peruggia a aparut cu pict... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro