Cum a fost pedepsit violul de-a lungul timpului in tara noastra

Cum a fost pedepsit violul de-a lungul timpului in tara noastra

In vremea lui Carol al II-lea, violul a capatat aceasta denumirea, legea din Codul de la 1936 avand urmatorul continut: "comite delictul de viol si se pedepseste cu inchisoarea corectionala de la 2 la 5 ani si interdictie corectionala de la 3 la 5 ani: Barbatul care, prin violenta sau amenintare, constrange o persoana de orice sex, sa aiba cu el raport sexual; Textul de lege arata astfel: "Raportul sexual cu o persoana de sex feminin, prin constrangerea acesteia, sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

acum 62 luni (18 Nov 2016)

Textul de lege ce sanctiona violul in perioada voievodului Stefan ce Mare spunea: "Velcare sau velcine va indrazni a se napusti asupra tienrelor fete cu strumeleagul invartosat, predepsit va fi de lege prin taierea scarbavnicului madular si aruncarea lui la rete".

Poate cel mai cunoscut text de lege din secolul XVIII provine din perioada lui Nicolae Mavrocordat, cel ce a fost in mai multe randuri domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, intre anii 1709 si 1730.

"Celui ce va fi prins cu stromeleagul invartosat primprejurul partilor fatatoare ale muierii i se va taia scarbavnicul madular, intru vesnica lui nefolosinta", se arata in textul de lege ce sanctiona violul, in perioada domnitorului Nicolae Mavrocordat.

Dupa Unirea Principatelor Romane din anul 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a elaborat Codul Penal Roman ce a fost redactat in 1864 si a fost pus in aplicare la data de 1 mai 1865. Violul era denumit "atentat contra pudoarei, cu violenta" si textul de lege avea urmatorul continut: "oricine va comite un atentat contra pudoarei, indeplinit sau cercat, cu violenta, in contra unui individ barbatesc sau femeiesc, se va pedepsi cu maximum inchisorii. Daca crima s-a comis in contra persoanei unui copil mai mic de 15 ani impliniti, culpabilul se va pedepsi cu maximum recluziunii".

Violul pedepsit "usor" in vremea lui Cuza

Trebuie totusi mentionat faptul ca la avea vreme pedeapsa maxima pentru viol era de cinci ani.

In vremea lui Carol al II-lea, violul a capatat aceasta denumirea, legea din Codul de la 1936 avand urmatorul continut: "comite delictul de viol si se pedepseste cu inchisoarea corectionala de la 2 la 5 ani si interdictie corectionala de la 3 la 5 ani:

Barbatul care, prin violenta sau amenintare, constrange o persoana de orice sex, sa aiba cu el raport sexual;

Barbatul care, profitand de starea de inconstienta a unei persoane de orice sex, sau de neputinta acesteia d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro