Cum a fost intampinat Franz Liszt la Arad in urma cu aproape 170 de ani

Cum a fost intampinat Franz Liszt la Arad in urma cu aproape 170 de ani

Unul dintre concerte a avut loc in ziua de 8 noiembrie, in salonul oficial al hotelului "Crucea Alba", in prezent hotelul Ardealul, si al doilea, in 10 noiembrie, in sala de festivitati a Primariei, care se afla atunci intr-o cladire de pe strada Mihai Eminescu. Ceremonia de dezvelire a placii memoriale de pe fatada hotelului "Ardealul" a avut loc in ziua si la ora la care s-au implinit 165 de ani de la concertul sustinut la Arad de Liszt.

acum 55 luni (3 Dec 2015)

Unul dintre concerte a avut loc in ziua de 8 noiembrie, in salonul oficial al hotelului "Crucea Alba", in prezent hotelul Ardealul, si al doilea, in 10 noiembrie, in sala de festivitati a Primariei, care se afla atunci intr-o cladire de pe strada Mihai Eminescu.

Incasarile nete au fost impartite, conform chitantelor originale, bisericii reformate (200 florini), orfelinatului (150 florini), conservatorului de muzica (100 florini), asociatiei de muzica 100 (florini).

O placa memoriala a fost dezvelita, in noiembrie 2011, in locul in care, compozitorul si pianistul maghiar Franz Liszt a concertat la Arad. Ceremonia de dezvelire a placii memoriale de pe fatada hotelului "Ardealul" a avut loc in ziua si la ora la care s-au implinit 165 de ani de la concertul sustinut la Arad de Liszt. Franz Liszt a ajuns la Arad cu diligenta, in seara zilei de 7 noiembrie 1846, caii fiind dusi in manejul care a fost amenajat in cladirea de pe strada Mihai Eminescu, in care a functionat cinematograful "Muresul".

"Liszt a fost intampinat la Arad cu entuziasm, cu coruri care au intonat imnuri, o fanfara a Infanteriei din Cetatea Aradului si o orchestra populara care l-a intampinat chiar in camera de hotel. A doua zi, in 8 noiembrie 1846, Liszt a sustinut concertul de la Arad, acompaniat de orchestra Infanteriei din Cetatea Aradului. Concertul, in care s-au interpretat 8 piese muzicale, s-a bucurat de un succes enorm, chiar daca 6 dintre piese nu au fost compozitiile lui Liszt", a spus Gheorghe Sabau.

Din presa acelor vremuri se mai stie ca, dupa concert, Francz Liszt si-a petrecut dupa-amiaza la patru familii din Arad, unde a fost invitat la masa.

Franz Liszt a locuit in hotelul "Crucea Alba", care astazi se numeste "Ardealul", si a fost in balcon cand orchestra amatorilor de muzica l-a ovationat, cantand pe strada, in fata cladirii. Concertul lui Liszt a fost repetat doua zile mai tar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro