Cum a fost infiintat, intr-un oras cu mai putin de zece evrei, primul Muzeu al Holocaustului din Romania

Cum a fost infiintat, intr-un oras cu mai putin de zece evrei, primul Muzeu al Holocaustului din Romania

In sinagoga din centrul orasului, construita de comunitatea evreiasca in anul 1876, functioneaza din 2005 Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord. Despre "ghetoizarea" si deportarea evreilor din Transilvania de Nord Din 2014, cand s-au implinit 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, muzeul din Simleu are si o noua expozitie, dedicata "ghetoizarii" si deportarii evreilor de aici.

acum 45 luni (7 Apr 2016)

In sinagoga din centrul orasului, construita de comunitatea evreiasca in anul 1876, functioneaza din 2005 Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord. Ideea unui astfel de loc care sa aminteasca de ororile petrecute in Transilvania si nu numai in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial i-a apartinut medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supravietuitori ai Holocaustului, Zoltan si Stefania Hecht, originari din Nusfalau. Directorul muzeului, Daniel Stejeran, spune ca intentia initiala a fost de salvare a sinagogii, abia ulterior punandu-se problema gasirii unei utilitati pentru cladirea restaurata, in contextul in care comunitatea evreiasca din oras este pe cale de disparitie.

Odata decizia luata, au fost infiintate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusa de Adam Wapniak, un arhitect originar din Brooklyn, si Alexander Hecht, respectiv Asociatia Memoriala "Hebraica" Nusfalau, originar din Brooklyn. Cele doua organizatii au lansat o campanie puternica de strangere de fonduri, gratie careia in anul 2004 au inceput lucrarile de restaurare ale sinagogii. Lucrarile au fost finalizate un an mai tarziu, astfel ca Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a putut fi deschis, oficial, in 11 septembrie 2005.Locul unde elevii si profesorii invata din greselile trecutului

Principalul rol al muzeului este - dupa cum subliniaza si Daniel Stejeran - acela de a educa tanara generatie in spiritul umanitatii si tolerantei, astfel incat tragedii de genul celor ce au avut loc prin holocaust sa nu mai cunoasca istoria omenirii. Pentru elevii si profesorii din zona organizam si ne implicam in multe alte proiecte ce au acest scop, de cunoastere a istoriei holocaustului", explica el.

Despre "ghetoizarea" si deportarea evreilor din Transilvania de Nord

Din 2014, cand s-au implinit 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, muzeul din Simleu are si o noua expozi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro