Cum a fost impiedicata armata germana sa forteze trecerea Carpatilor prin culoarul Rucar-Bran in Primul Razboi Mondial

Cum a fost impiedicata armata germana sa forteze trecerea Carpatilor prin culoarul Rucar-Bran in Primul Razboi Mondial

Dupa cum spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu, "Batalia din zona Bran-Campulung a fost parte componenta din operatiunea de aparare a trecatorilor din Muntii Carpati, cea de-a treia operatie de nivel strategic desfasurata de armata Romaniei in campania anului 1916. ea se va executa in asa mod ca, pe cand o parte a trupelor vor fi indreptate spre pozitia de ocupat, restul, constituit in ariergarda va intarzia inaintarea inamicului, folosindu-se de pozitiunile intermediare ce ofera terenul si care vor fi si ele recunoscute de pe acum", asa cum se arata in Ordinul de operatii pentru Armata 2 semnat de generalul Alexandru Averescu.

acum 51 luni (18 May 2018)

Dupa cum spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu, "Batalia din zona Bran-Campulung a fost parte componenta din operatiunea de aparare a trecatorilor din Muntii Carpati, cea de-a treia operatie de nivel strategic desfasurata de armata Romaniei in campania anului 1916.

Este vorba de oprirea ofensivei declansate de armata germana pe frontul din Transilvania, mentinerea si consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Muntilor Carpati si crearea conditiilor pentru reluarea initiativei strategice si trecerea la ofensiva. Gruparea de forte inamica era comandata de arhiducele Carol, mostenitorul tronului austro-ungar si era formata din trei armate: Armata 7 austro-ungara, actionand in Bucovina, Armata 1 austro-ungara actionand intre Tarnava Mare si Olt si Armata 9 germana actionand in partea sudica a frontului, aflata sub conducerea generalului Erich von Falkenhayn, proaspat demis din functia de sef al Statului Major General".

Fortele romane erau reprezentate de Grupul Namaesti, comandant fiind generalul de divizie Dumitru Cotescu, comandantul Corpului II Armata, ocupand un dispozitiv de lupta centrat pe soseaua Campulung - Brasov. Initial fortele romane erau reprezentate de Divizia 22 Infanterie, al carei comandant a fost generalul de brigada Aristide Razu, divizie proaspat intrata in dispozitiv de lupta dupa sosirea din zona operatiei de la Flamanda. Acesteia avea sa i se alature incepand cu noaptea de 7/18 octombrie Divizia 12 Infanterie, comandant fiind generalul de brigada Traian Gaiseanu, divizie retrasa de pe frontul din Dobrogea.

Apararea Muntelui Mateias, cheia castigarii bataliei

Planul trupelor germane prevedea executarea unei lovituri frontale cu Divizia 76 Infanterie concomitent cu o manevra de invaluire dinspre vest executata de Brigada 8 Munte austro-ungara. Pe de alta parte, ordinul dat fortelor romane de catre comandantul Armatei 2, gen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro