Cum a fost distrus singurul producator de elice navale din Europa

Dupa ce dosarul a fost tergiversat de la un parchet la altul timp de 10 ani, in ianuarie 2017 DNA Galati a constatat infractiunile de coruptie, iar pe 22 februarie 2017 dosarul a fost clasat, pentru ca infractiunile s-ar fi prescris. Doua decizii ale DNA care se bat cap in cap Demersul se bazeaza pe faptul ca actuala sefa a DNA Galati, Diana Alexandru, a efectuat cercetari in acest dosar si in 2011, ca procuror de caz, cand constata ca nu exista infractiuni de coruptie in acest caz, iar in 2017 sefa DNA Galati a aprobat clasarea dosarului, constatand ca au fost savarsite infractiuni de coruptie de catre reprezentantii CNVM, dar acestea s-ar fi prescris in 2014. Producea anual 20.000 tone de piese turnate si elice pentru nave de diferite tonaje, pana la cele pentru petrolierele de 150.000 tone, ca "Independenta", propulsat de doua elice cu diametrul de 10,5 metri si greutatea de 40 tone.

acum 79 luni (18 Sep 2017)

Dupa ce dosarul a fost tergiversat de la un parchet la altul timp de 10 ani, in ianuarie 2017 DNA Galati a constatat infractiunile de coruptie, iar pe 22 februarie 2017 dosarul a fost clasat, pentru ca infractiunile s-ar fi prescris.

In cazul distrugerii uneia dintre cele mai performante societati romanesti, fabrica de elice navale Elnav SA Galati, am putea asista la o spectaculoasa rasturnare de situatie. In 2006, fostul presedinte CA de la SIF Moldova, Catalin Chelu, intre timp condamnat, fugit peste granita si decedat in Iordania, a obtinut vanzarea de catre SIF a 58% din actiunile detinute la Elnav catre Metal Grup Industrie SRL Galati. Pretul negociat, de 0,65 lei/actiune, era subevaluat, pentru ca in 2005 Elnav fusese evaluata de Romcontrol Bucuresti la 11,4 milioane euro si pachetul de 58% valora 6,61 milioane euro, nu 143.000 euro. De fapt, ambele tranzactii erau ilegale, pentru ca Elnav era in lichidare judiciara, in dosarul 201/LJ/2005, aflat pe rolul Tribunalului Galati. Procurorii din Galati au refuzat sa faca cercetari in acest caz si dosarul a ajuns la DIICOT Bucuresti, fiind conexat la dosarul 394/D/P/200, in care Catalin Chelu era anchetat pentru manipularea pietei de capital.

Dosar clasat

In 2011, DNA Galati dispunea neinceperea urmaririi penale pentru ca in caz nu a fost constatata comiterea unor fapte de coruptie. Procurorul Gabriela Popescu a stabilit ca o astfel de infractiune e pedepsita cu de la 2 ani si 8 luni pana la 9 ani si 4 luni de inchisoare si aplicand art. "Prin urmare, in cauza se va dispune clasarea acesteia fata de actionarii SC Elnav SA, respectiv fata de functionari din cadrul CNVM pentru savarsirea infractiunilor prevazu-te de art. Avocatii lui Mardare sustin ca termenul de prescriptie a fost calculat eronat, prescrierea fiind aplicata la 10 ani de la emiterea Rezolutiei DNA Galati nr.

Ultima speranta

Dupa ce procurorii DNA Galati au clasat dosarul, iar judecatorul de camera prelim... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro