Cum a fost cuprinsa Romania de febra atentatelor teroriste. O caruta-capcana a inspaimantat un sat din Bihor

Cum a fost cuprinsa Romania de febra atentatelor teroriste. O caruta-capcana a inspaimantat un sat din Bihor

Materialele explozibile ajunsesera atat de raspandite incat erau folosite de toate categoriile de oameni, de la interlopi pana la soti gelosi si tarani care voiau sa-si pedepseasca vecinii. "Adevarul" prezenta o serie de cazuri cu care Politia se confruntase in ultimele saptamani: in comuna Lunca din judetul Bihor, un autoturism Dacia 1300 parcat in fata Bisericii Penticostale din localitate a explodat in miezul zilei, iar in Hunedoara, un autoturism BMW fusese si el aruncat in aer de un cartus de dinamita prevazut cu capsa detonanta si fitil. Doru Ioan Taracila a iesit la scurt timp cu o declaratie care n-a facut decat sa amplifice starea de panica generala: "Atacul terorist de tip mafiot care s-a produs la Suceava reprezinta, prin consecintele sale, un atentat la adresa democratiei, a statului de drept si a fortelor de ordine publica.

acum 104 luni (17 Jan 2015)

Pe 6 februarie 1995, "Adevarul" titra in capul ziarului: "In Romania se inmultesc atentatele teroriste", oferind totodata statistici ingrijoratoare cu privire la consecintele pe care evenimentele de acest fel le generau in intreaga lume. Romania nu devenise tinta unor organizatii care actionau din exterior, ci era cuprinsa dintr-o data de o moda neobisnuita: tot mai multi cetateni alegeau sa isi transeze rafuielile personale cu ajutorul explozibililor, care se puteau procura de oriunde. Presa vremii scria ca depozitele de dinamita ale unitatilor miniere erau prost supravegheate si ca in mai multe regiuni ale tarii se formasera adevarate retele de traficanti de dinamita si capse pirotehnice.

Materialele explozibile ajunsesera atat de raspandite incat erau folosite de toate categoriile de oameni, de la interlopi pana la soti gelosi si tarani care voiau sa-si pedepseasca vecinii. "Adevarul" prezenta o serie de cazuri cu care Politia se confruntase in ultimele saptamani: in comuna Lunca din judetul Bihor, un autoturism Dacia 1300 parcat in fata Bisericii Penticostale din localitate a explodat in miezul zilei, iar in Hunedoara, un autoturism BMW fusese si el aruncat in aer de un cartus de dinamita prevazut cu capsa detonanta si fitil.

In comuna Buntesti, tot din judetul Bihor, cetateanul Pintea Mihu s-a hotarat sa se razbune pe unul dintre vecini cu ajutorul unei incarcaturi de dinamita pe care o furase de la locul de munca. Evenimentul a provocat insa un val de spaima in micuta comunitate din Buntesti, mai ales ca politistii au descoperit la domiciliul lui Pintea alte patru cartuse cu dinamita cu care s-a presupus ca acesta mai pregatea si alte reglari de conturi.

Omorata de o bomba plasata in aparatul de radio

Nici in jumatatea de est a tarii lucrurile nu erau mai linistite.

Alte atentate au mai avut loc la Targu Mures, unde cineva a aruncat o grenada in locuinta magistratului Farcas Ioan Aurel, si la Arad, unde ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro