Cum a fost alimentata psihoza cu teroristi in orasele in care nu a fost Revolutie

Cum a fost alimentata psihoza cu teroristi in orasele in care nu a fost Revolutie

Aceasta marturie, aparent credibila (se potriveste cu rapoartele medico-legale ale celor doua victime), este contrazisa de procurorii care au anchetat cazul in trei randuri (ancheta initiala a fost refacuta in 1997 si 2007), care vorbesc despre teroristi care ar fi atacat unitatea militara de la nord si de la sud, in vreme ce protagonistii intamplarii - respectiv locotenentul Florea si caporalul Duma Munteanu Eduard - ar fi fost in linia de aparare. Rafalele de mitraliera de la Craiova Intre 22 si 27 decembrie 1989, haosul de pe strazile Craiovei, pornirile de tip kamikaze ale militarilor si frenezia cautarii unor teroristi inexistenti au compus un tablou sinistru: 19 morti si aproape 100 de raniti.

acum 52 luni (21 Dec 2016)

Redeschiderea dosarului Revolutiei Romane este, indiscutabil, un moment de rascruce in ceea ce priveste scrierea istoriei evenimentelor din decembrie 1989 si ianuarie 1990. Dupa inceputul fara indoiala revolutionar de la Timisoara si de la Bucuresti, incepand cu data de 22 decembrie 1989 lucrurile aveau sa ia o turnura bizara, de haos organizat.

O analiza a evenimentelor arata cum erau "produsi" eroi indoielnici si teroristi din fum in orasele in care de fapt nu a fost Revolutie.

Erou-martir ucis in accident rutier

Modul cum s-au folosit autoritatile de moartea galatenului Dumitru Budescu (44 ani), in 24 decembrie 1989, este un exemplu de manipulare. Omul a ajuns erou-martir al Revolutiei, chiar daca imprejurarile in care s-a produs decesul nu sunt chiar eroice: omul a fost strivit in masina lui, o Dacia, de un tanc scapat de sub control, pe un drum public, de un militar in termen.

Totul a pornit de la un ordin sosit de la Bucuresti. Dupa cum avea sa declare ulterior, pentru "Adevarul", maiorul Ilie Platica Vidovici (fost sef al Consiliului Frontului Salvarii Nationale - CFSN si apoi politician social-democrat), comandamentul diviziei de tancuri de la Braila raportase ca este atacat de teroristi, asa ca Bucurestiul ordonasera ca blindatele de la Galati sa se deplaseze urgent in orasul vecin, pentru a intari dispozitivul de aparare.

Dumitrru Budescu FOTO dosarul penal al cauzei

In seara zilei de 24 decembrie 1989, mai multe blindate au plecat catre Braila, iar pe raza satului Movileni, la doar trei kilometri de Galati, s-au incrucisat cu destinul localnicului Dumitru Budescu. Iata cum este povestit incidentul, pentru "Adevarul", de Ilie Platica Vidovici, fost parlamentar FSN/PDSR/PSD si, in momentul Revolutiei, militar activ in Armata Romana, la Galati, cu gradul de maior: "A venit nevasta lui la mine, era o tiganca. 31/P/1990 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro