Cum a fost alimentat cu apa orasul Focsani si de ce unele conducte au fost sparte de tarani

Cum a fost alimentat cu apa orasul Focsani si de ce unele conducte au fost sparte de tarani

In prezent, foarte putine mai sunt locurile din Focsani care sa aminteasca de trecutul sau de oras care promitea mult, la sfarsitul secolului XIX. La aceasta cantitate, nevoile crescute de apa potabila din oras au mai impus obtinerea unei surse de apa de la Suraia, din 38 puturi forate la mare adancime si de la Mindresti, de unde se extrage apa potabila din doua puturi", ne-a mai precizat Florin Dirdala.

acum 53 luni (17 Apr 2016)

In prezent, foarte putine mai sunt locurile din Focsani care sa aminteasca de trecutul sau de oras care promitea mult, la sfarsitul secolului XIX.

"In vremurile de demult, locuitorii orasului nostru au folosit apa din fantani, care, din cauza ca panza freatica era aproape, oferea o apa sarata si salcie. In anul 1697, bogatul domn Constantin Brancoveanu, ascultand de rugamintile localnicilor, a adus apa in partea munteneasca de oras de la o departare de doua ceasuri, probabil de la Faraoane. La capatul acestei conducte a fost instalata prima cismea de apa care avea rolul de a aproviziona cu apa buna atat pe focsanenii munteni, dar si pe cei moldoveni. Dar pentru ca numarul celor care se deserveau de apa oferita de cismea devenea din ce in ce mai mare, ceva mai tarziu s-au mai instalat alte cateva cismele, una in Piata Unirii de azi, alta in fata Capelei Militare, una pe strada Brailei, alta pe strada Valcele si inca cinci cismele montate in anii urmatori", ne spune istoricul Florin Dirdala, de la Arhivele Nationale Vrancea.

Astfel, in partea moldoveneasca a orasului a fost trasa prima sursa de apa in anii 1804-1806, la initiativa domnitorului Alexandru Moruzi, care a dispus construirea unei conducte care sa aduca apa de la Pituloasa (n.a.

In cateva veri toride taranii care munceau la viile din jurul orasului au spart conductele ingropate superficial, pentru a avea apa la indemana la muncile agricole.

Incepand cu anul 1860, s-au facut studii, proiecte, pana in anul 1881, cand, in vremea primarului Nicolae Pruncu, chestiunea alimentarii cu apa s-a reluat cu si mai multa indarjire, iar in 1882 dupa analize temeinice, s-a propus ca raul Putna sa devina principala sursa de unde sa se aduca apa in oras.

Cum orasenii au dezaprobat aceasta idee, inginerul Stefan Gheorghiu a lansat un nou proiect de captare a apei de la abundentele izvoare din punctele Babele si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro