Cum a devenit huligan scriitorul Mihail Sebastian

Cum a devenit huligan scriitorul Mihail Sebastian

Reactiile scenei publice interbelice dupa publicarea romanului "De doua mii de ani" au alimentat masiv antisemitismul din Romania, anticipand parca explozia fascimului din anii '40 Scandalul din jurul romanului "De doua mii de ani" nu ar fi avut loc sau nu ar fi avut intensitatea resimtita in epoca daca Mihail Sebastian nu ar fi fost etnic evreu.

acum 62 luni (5 Jun 2016)

Reactiile scenei publice interbelice dupa publicarea romanului "De doua mii de ani" au alimentat masiv antisemitismul din Romania, anticipand parca explozia fascimului din anii '40

Scandalul din jurul romanului "De doua mii de ani" nu ar fi avut loc sau nu ar fi avut intensitatea resimtita in epoca daca Mihail Sebastian nu ar fi fost etnic evreu. O prefata antisemita la un roman antisemit, scris de un nationalist etnic roman, nu era nimic iesit din comun, nu alimenta animozitati aparte, nu trezea spiritele agresive. Se incadra in curentul dominant de contestare vocala a evreilor, o modalitate facila si, evident, distorsionata de a-si striga iubirea fata de tara a nationalistului maniacal.

Un paradox

In acest caz, insa, o prefata antisemita la un roman scris de un evreu era ceva iesit din comun, era greu de inteles de ce Sebastian a acceptat prefata lui Nae Ionescu.

Din nefericire, Mihail Sebastian incepe sa scrie in jurnalul sau in 12 februarie 1935, la mai bine de jumatate de an de la debutul scandalului, fara a da foarte multe indicii despre trecut. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro