Cum a devenit folclorul romanesc sursa pentru romane fantasy

Ce se ascunde in spatele profetiei si cine trage cu adevarat de itele lumii, cata putere se poate aduna in sangele unui pui de vrajitor si cum de poate fi pedepsit un zeu ce poate privi pana la capatul timpului, iata cateva din intrebarile la care cititorii vor cauta raspunsuri pe masura ce vor pasi in lumea lui Haiganu, create de jurnalistul brailean Marian Coman. Mai bine de jumatate din carte sau undeva pe la jumatate e scrisa in ultimul an, prima parte fiind scrisa in cei doi ani in care si lucram intr-o redactie", spune Marian Coman, care considera ca sacrificiul personal a fost util, deoarece dupa o zi intreaga de lucru cu textele de ziar, in momentul in care ajungea acasa dorea sa stea cat mai departe de masa de scris.

acum 60 luni (9 Dec 2015)

Jurnalistul si scriitorul Marian Coman a prelucrat teme din basmele romanesti si din mitologia traco-dacica pentru a crea personajele din romanul sau. Dupa lansarea de la Targul de Carte Gaudeamus, el a ajuns in Cluj-Napoca si la Sibiu pentru a-si prezenta romanul intitulat "Haiganu. Azi, el isi va prezenta primul volum din trilogia fantasy la Targu-Mures, la Libraria Diverta din Mures Mall, iar maine va fi prezent la Sfantu Gheorghe. Prezentarea de azi face parte dintr-un turneu pe care autorul il face prin 22 de orase din Romania. Noua carte a lui Marian Coman apare la exact 10 ani de la debutul editorial cu "Nopti albe, zile negre" (Tritonic, 2005) si este primul volum publicat de HAC!BD, editura care a impus pe piata romaneasca benzile desenate prin revistele HAC! De altfel, actiunea cartii are loc in acelasi univers in care se desfasoara si aventurile din benzile desenate "Harap Alb continua", in conditiile in care Marian Coman este unul dintre scenaristii revistei.

Un zeu decazut si un copil cu puteri miraculoase

Aflat la granita dintre fantasy si horror, "Fluviul soaptelor" dezvaluie fascinanta intalnire dintre un zeu decazut si un copil cu puteri miraculoase, iar romanul este prima parte dintr-o serie ce-l are in centru pe Haiganu, singurul dintre Cei Mari ce colinda prin lume. "Fluviul Soaptelor va va purta alaturi de copii si zei, de vrajitori si animale fantastice, de monstri morali si monstri fizici, intr-o lume fictionala in care Marian Coman lucreaza cu ceea ce stiti din alte povesti pentru a construi una noua, surprinzatoare", apreciaza criticul Catalin Badea-Gheracostea, pe coperta romanului.

Lumea din povestea lui Haiganu adaposteste Ordisia, marele Imperiu al Braului de Piatra, dar si stepe pustii strabatute doar de nomazii ce-si calaresc semetele antilope de fistic ori orase-cetate si regate conduse dupa datina vechilor regi. Plecat de la marele templu din Korganon, un profet vesteste ca un zeu umbla prin lume, in carne ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro