Cum a devenit Doina Coposu victima a Mineriadelor

Cum a devenit Doina Coposu victima a Mineriadelor

De la stanga, la dreapta: Cornelia, Cornel si Doina Coposu FOTO Arhiva Marin Pop Doina Coposu a urmat cursurile scolii primare din Bobota si cele liceale la Beius, spre deosebire de fratii ei mai mari, Cornelia si Cornel, care studiasera la scoala din Blaj: "In 1930, tata a trecut din dieceza Gherla in dieceza Oradea si episcopul Traian Frentiu de la Oradea a venit in vizita canonica la Bobota sa-l convinga pe tata sa mearga la Supur, unde era sediul protopopiatului, si n-o vrut si o aflat ca are copii la scoala si o spus . Excela in special la franceza, servind ca translator la internat pentru cei care nu cunosteau limba, si era indragita de calugaritele de la internat, prin mijlocirea carora coresponda cu cateva eleve de la un colegiu din Paris.

acum 47 luni (8 May 2017)

Al treilea nascut al Aureliei si al lui Valentin Coposu, Marioara Viorica Doina Coposu a venit pe lume in 28 aprilie 1922. Alintata "Bobita", Doina a fost un model pentru sora ei, Flavia, cu doi ani mai mica: "Viata mea de copil a fost nemijlocit legata de ea. Tot timpul doream sa fiu ca ea, la fel de inventiva in jocuri si la fel de obiectiva in judecati. In certurile noastre de copii si, mai tarziu, in disputele si contradictiile de orice fel, Doina era arbitru de necontestat.

De la stanga, la dreapta: Cornelia, Cornel si Doina Coposu FOTO Arhiva Marin Pop

Doina Coposu a urmat cursurile scolii primare din Bobota si cele liceale la Beius, spre deosebire de fratii ei mai mari, Cornelia si Cornel, care studiasera la scoala din Blaj: "In 1930, tata a trecut din dieceza Gherla in dieceza Oradea si episcopul Traian Frentiu de la Oradea a venit in vizita canonica la Bobota sa-l convinga pe tata sa mearga la Supur, unde era sediul protopopiatului, si n-o vrut si o aflat ca are copii la scoala si o spus . Internat foarte curat, cu pedeapsa daca nu era curatenie, pedeapsa daca nu scrii bine, pedeapsa daca ai note proaste, toate pedepsele din lume, dar ne tinea in haturi, fara bataie, fara zbierete", rememora Flavia Coposu, intr-un interviu pe care i l-a dat, in 2009, istoricului Marin Pop, de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Un elev eminent

Potrivit istoricului, Beiusul prezenta si avantajul gratuitatii invatamantului liceal si al cazarii in internat, de care puteau beneficia elevii bursieri cu media generala peste 9 si nici macar o nota mai mica de 8, costurile fiind suportate de Episcopia Greco-Catolica din Oradea. Pe toata perioada liceului, Doina a fost integralista, dupa cum o lauda sora ei: "A luat din primul trimestru numai note de 10 si imediat a ras-o de la taxe.

Excela in special la franceza, servind ca translator la internat pentru cei care nu cunosteau... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro