Cum a devenit Consulatul Cehoslovaciei din Galati casa de oaspeti pentru Nicolae Ceausescu

Cum a devenit Consulatul Cehoslovaciei din Galati casa de oaspeti pentru Nicolae Ceausescu

Pe un alt plan al orasului, de la 1897, unde erau trecute simboluri reprezentand diverse institutii, precum si personalitati importante din acea vreme, pe partea cu numere fara sot de pe strada Codreanu, in dreptul imobilului in care a functionat Consulatul Cehoslovaciei, singurul element reprezentativ si demn de remarcat era simbolul de avocat, urmat de un numar, iar in legenda planului gasim acolo avocatul D. Casa de oaspeti a functionat pana in decembrie 1989, iar dupa 1990 imobilul a primit denumirea de "Casa Artei" si a servit ca sediu al Inspectoratului Judetean pentru Cultura din Galati, pana in anul 2000, cand cladirea a devenit sediul Consiliului Judetean, care era de altfel si proprietar.

acum 58 luni (25 Jul 2015)

La Galati, Consulatul Cehoslovaciei a functionat intr-un imobil situat pe strada Codreanu, astazi strada Eroilor.

"Daca ne uitam pe un plan al orasului Galati, datat pe la 1885, observam ca pe locul cladirii in care a functionat Consulatul Cehoslovaciei se afla teren viran, probabil gradini. Pe un alt plan al orasului, de la 1897, unde erau trecute simboluri reprezentand diverse institutii, precum si personalitati importante din acea vreme, pe partea cu numere fara sot de pe strada Codreanu, in dreptul imobilului in care a functionat Consulatul Cehoslovaciei, singurul element reprezentativ si demn de remarcat era simbolul de avocat, urmat de un numar, iar in legenda planului gasim acolo avocatul D. Insa vizavi, pe partea cladirii fostului Teatru de Papusi, pe plan figurau doua mari consulate: cel al Turciei si cel al Austro-Ungariei.

"In cateva carti postale ilustrate de dinainte de 1910 se poate observa ca acest loc viran era ingradit cu gard de lemn, iar strada era pavata cu piatra cubica, pe fundal aparand cladirea Prefecturii. Intr-o alta ilustrata din perioada interbelica, in locul gardului de lemn apare un gard cu soclu din zid, cu stalpi monumentali din zidarie, care strajuiau poarta din fier forjat. Probabil ca in aceasta perioada terenul a fost vandut, iar noul proprietar isi construise deja imobilul pe care il vedem si astazi si pe al carui nume nu il cunoastem inca", a declarat Marius Mitrof, consilier in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Galati. Consulatul, infiintat printr-un decret din 1920

In anul 1926, pe planul orasului Galati, in zona strazii Codreanu figura Consulatul Cehoslovaciei exact pe locul Consiliului Judetean de astazi si care se afla vizavi de Regimentul 3 Jandarmerie.

"Daca in 1908 nu aveam repere despre un consulat cehoslovac in Galati, iata ca in 1926 el apare reprezentat pe planul orasului, semn ca acesta a fost infiintat in aceasta perioada, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro