Cum a devenit Bucurestiul cel mai important oras al tarii, locul "de unde se poate supraveghea tara"

Cum a devenit Bucurestiul cel mai important oras al tarii, locul

Desi nu se afla in centrul tarii, Bucurestiul este centrul economic al Romaniei si de departe cel mai populat oras. Locul de unde se vedea Dunarea Acest loc inalt, la marginea padurilor, putea aduna locuitori multi si era un bun punct de paza pentru osteni si de observatie spre Dunare. La trei ani dupa Unirea Principatelor Romane de la 1859, rolul de noua capitala urma sa-l joace Bucurestiul, oras care pe langa departarea semnificativa de Imperiul Tarist, dispunea de o populatie si o infrastructura acceptabile pentru noua calitate.

acum 57 luni (26 Feb 2018)

Desi nu se afla in centrul tarii, Bucurestiul este centrul economic al Romaniei si de departe cel mai populat oras. Iar alegerea orasului pentru a devenit capital[ a fost facuta, potrivit istoricilor, din punct de vedere economic, dar si datorita importantei sale strategice.

"O capitala nu se muta, nu trebuie mutata, printr-o hotarare administrativa, inainte sa se tina seama de complexul de influente economice si demografice care fac sa se adune intr-un anume loc populatia mai numeroasa, atragand dupa dansa si autoritatea centrala. Capitalele sunt alese din motive economice, in primul rand, sau strategice, acolo unde se incruciseaza drumurile de negot, unde e centrul regiunilor de productie si se aduna in chip natural populatia, sau in centre supravegheate, unde se poate supraveghea tara", este de parere istoricul Petre.

Inainte ca Bucuresti sa ajunga centrul administrativ al tarii, trebuie spus ca prima capitala a Tarii Romanesti a fost in Arges, pe la 1200, acolo unde s-a aflat Basarab Intemeietorul.

Mai tarziu, la 1418, noua capitala a fost mutata la Targoviste, un targ mare si bogat, cu foarte multi negustori. Erau locuri prielnice pentru viata omeneasca si ferite de navalirile pradalnice ale dusmanilor. In jurul Bucurestilor era o mosie domneasca, folosita de targoveti, cuprinzand in veacul al XVIII-lea 12 sate. De aceasta mosie domnul putea dispune si putea face danii. Avea o autonomie locala, dupa chipul comunelor din Apus, cu un consiliu ales de targoveti, in frunte cu un judet si cu 12 pargari, dar si cu parcalabul, reprezentantul domniei", mentioneaza Petre P.

Devenind Capitala, aceasta avea dreptul sa ia vama, care era a domnului, o vama mica, pentru trecerea carutelor cu marfa, si o vama mai mare, pentru desfacerea produselor in targ. Ca si astazi, privilegiata era tot biserica, cea care era scutita de la plata vamii atunci cand prin targ treceau carutele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro