Cum a devenit Avram Iancu cel mai mare EROU al romanilor din Transilvania

Acum 167 de ani, la data de 2 septembrie 1848, motii il alegeau pe Avram Iancu drept conducator al trupelor de la Blaj. Cerintele specifice ale romanilor ardeleni sunt exprimate de Alexandru Papiu Ilarian: "Ca roman, semnez petitia cu conditia ca, in cazul cand s-ar realiza drepturile poporului si egalitatea sa, sa se asigure tuturor natiunilor de limba felurita din Transilvania si Ungaria existenta nationala si limba materna, iar eliberarea din iobagie sa se indeplineasca fara nici o despagubire baneasca, deoarece taranii au platit destul, chiar prea mult, timp de mai multe secole, de cand nobilii le uzurpa nu numai drepturile civile, ci si pe cele sacre umane". De la Targu Mures, Avram Iancu se opreste la Blaj si adreseaza motilor un apel in care propune sa ceara, cu totii, desfiintarea iobagiei si recunoasterea natiunii romane: "Cereti vartos sa se stearga iobagia, pentru ca, lucrand pe nimica de vreo zece sute de ani in brazdele domnilor, ati platit si de o suta de ori pamantul care va dadea hrana vietii de pe o zi pe alta, cu atat mai mult ca l-ati platit degeaba, pentru ca acela a fost al vostru si pentru el s-a varsat sangele stramosilor vostri.

acum 57 luni (2 Sep 2015)

Acum 167 de ani, la data de 2 septembrie 1848, motii il alegeau pe Avram Iancu drept conducator al trupelor de la Blaj.

Avram Iancu s-a nascut in anul 1824 in satul Vidra de Sus (astazi, Avram Iancu, din judetul Alba).

Revolutia din Ungaria a dat curaj romanilor din Ardeal

In martie 1848, in Ardeal ajung vesti despre revolutia din Ungaria, indreptata impotriva imparatului Franz Josef de la Viena. Romanii semneaza si ei memoriul, crezand ca drepturile pentru unguri vor fi insotite si de drepturi pentru romani.

Cerintele specifice ale romanilor ardeleni sunt exprimate de Alexandru Papiu Ilarian: "Ca roman, semnez petitia cu conditia ca, in cazul cand s-ar realiza drepturile poporului si egalitatea sa, sa se asigure tuturor natiunilor de limba felurita din Transilvania si Ungaria existenta nationala si limba materna, iar eliberarea din iobagie sa se indeplineasca fara nici o despagubire baneasca, deoarece taranii au platit destul, chiar prea mult, timp de mai multe secole, de cand nobilii le uzurpa nu numai drepturile civile, ci si pe cele sacre umane".

Ulterior insa, ungurii din Transilvania declara ca ei doresc, de fapt, "uniunea cu patria sora", adica alipirea Transilvaniei la Ungaria. Ele il invita pe Avram Iancu la Targu Mures, cu intentia de a-l aresta, dar tentativa de capturare esueaza.

De la Targu Mures, Avram Iancu se opreste la Blaj si adreseaza motilor un apel in care propune sa ceara, cu totii, desfiintarea iobagiei si recunoasterea natiunii romane:

"Cereti vartos sa se stearga iobagia, pentru ca, lucrand pe nimica de vreo zece sute de ani in brazdele domnilor, ati platit si de o suta de ori pamantul care va dadea hrana vietii de pe o zi pe alta, cu atat mai mult ca l-ati platit degeaba, pentru ca acela a fost al vostru si pentru el s-a varsat sangele stramosilor vostri. Sa caute de aceea cu totii a se uni cu poporul, declarand fara sfiala ungurilor ca nu se odihnesc pana ce nu se va recunoaste... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro