Cum a cucerit Stefan cel Mare cetatea Chilia, "cheie si poarta a toata Tara Moldovei si a toata Tara Ungureasca si a tarilor de la Dunare"

Cum a cucerit Stefan cel Mare cetatea Chilia,

La mijlocul secolului XIV, Cetatea Chilia reprezenta un pol comercial important ravnit atat de munteni, cat si de moldoveni. Si asa amandoao cetatile cu multa moarte si peire de ai sai le dobandi, carile intarindu-le cu bucate si cu slujitori, au lasat pre Isaia (cumnatul sau) si pre Buhtea parcalabi, ca sa le grijasca, iara el s-au intorsu la scaunul sau la Suceava.

acum 40 luni (3 Mar 2017)

La mijlocul secolului XIV, Cetatea Chilia reprezenta un pol comercial important ravnit atat de munteni, cat si de moldoveni. Mircea cel Batran a fost cel care a pus stapanire pe Cetatea Chilia, dupa care aceasta a ajuns in posesia moldovenilor aflati sub conducerea lui Alexandru cel Bun.

"Atata vreme cat Chilia si Cetatea Alba le tin in stapanire vlahii, iar ungurii Belgradul sarbesc, noi nu vom putea avea nici o biruinta", spunea in 1551 sultanul Mahomed al II-lea.

Cum Chilia reprezenta un punct strategic si comercial important, voievodul Stefan cel Mare s-a hotarat sa cucereasca cetatea. La data de 22 iulie 1462, marele voievod moldovean a asediat Cetatea Chilia, insa atacul sau a fost respins de garnizoana ungara.

Dupa doi ani si jumatate, la data de 25 ianuarie 1465, domnitorul Moldovei ataca din nou Chilia, reusind de aceasta data sa o cucereasca, numindu-l parcalab al cetatii pe cumnatul sau Isaia.

"Va leatul 6973 [1465] meseta ghenarie 23, adunandu Stefan voda multa oaste de tara, vrandu sa rascumpere cetatile carile le luase paganii de la alti domni, pogorat-au cu toata puterea sa spre cetatea Chiliei. Si sosindu la cetate miercuri spre joi, la miaza-noapte, au incunjurat cetatea. Insa joi nu s-au apucat de hartu, iara vineri dins-de-dimineata au inceput a bate cetatea si asa toata ziua s-au hartuit pana in seara. Iara sambata se inchinara cei din cetate si intra Stefan voda in cetatea Chiliei. Decea si la Cetatea Alba au tras si multa navala facandu, dobandi si Cetatea Alba. Si asa amandoao cetatile cu multa moarte si peire de ai sai le dobandi, carile intarindu-le cu bucate si cu slujitori, au lasat pre Isaia (cumnatul sau) si pre Buhtea parcalabi, ca sa le grijasca, iara el s-au intorsu la scaunul sau la Suceava.

In vara anului 1479, Stefan cel Mare a reconstruit Cetatea Chilia, la lucrari luand parte circa 8.000 de zidari si 17.000 de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro