Cum a contribuit Cetatea de Scaun a Targovistei la castigarea Razboiului de Independenta din 1877

Cum a contribuit Cetatea de Scaun a Targovistei la castigarea Razboiului de Independenta din 1877

Pentru ca Inalta Poarta refuza sa faca acest lucru, in luna martie 1877 Romania declara razboi turcilor, considerand ca a venit momentul iesirii sale din starea de suzeranitate fata de Imperiul Otoman, astfel fiind mobilizata armata. Regimentului III Linie, din care face parte si ASR principele Ferdinand cu grad de sublocotenent in Compania a 2-a, ii revine misiunea de onoare de a asigura garda comandantului armatei otomane de la Plevna, Osman-Pasa, dus in prizonierat la Manastirea Dealu (decembrie)", se mai arata in lucrarea citata.

acum 30 luni (7 Mar 2017)

Pentru ca Inalta Poarta refuza sa faca acest lucru, in luna martie 1877 Romania declara razboi turcilor, considerand ca a venit momentul iesirii sale din starea de suzeranitate fata de Imperiul Otoman, astfel fiind mobilizata armata.

Razboiul de Independenta al Romaniei este numele folosit in istoriografia romana pentru participarea Principatelor Unite la Razboiul ruso-turc din anii 1877 - 1878. Imperiul Rus a declarat razboi Imperiului Otoman in aprilie 1877, iar trupele ruse au intrat in Romania pe la Ungheni, peste nou construitul pod de peste Prut, opera cunoscutului inginer francez Gustave Eiffel.

Aportul Targovistei la castigarea razboiului "In incinta Curtii Domnesti se construiesc 10 cuptoare cu o capacitate, pe zi, de 30 de ocale de paine pentru armata, in urma dispozitiei ministrului de interne I.C. Bratianu, transmisa Prefecturii de a lua masuri de aprovizionare cu faina; Se fac rechizitii de cai de la locuitori ai orasului si din altelocalitati ale judetului; se asigura de catre primaria orasului transportul de ostasi si materiale dupa ce, la 6 aprilie, s-a publicat decretul de mobilizare generala a armatei (aprilie). 1 o intrunire publica pentru infiintarea unui comitet al carui scop este strangerea de ofrande pentru armata", se arata in lucrarea Enciclopedia Targovistei. De pilda, fondurile obtinute de la spectacolul "Cetatea Neamtului" sunt puse la dispozitia armatei. Locuitorii Targovistei si ai judetului doneaza 6660 de mii de lei, contravaloarea a 111 pusti "Peabody". Bulgarii, asa-zisii sarbi din cartierul de sud al Targovistei, pun la dispozitia armatei mari cantitati de zarzavaturi, dar si bani obtinuti din vanzarea pe piata a acestora (30 aprilie). Suntem in stare de razboi cu Turcia [...] noi suntem o natiune libera si independenta". Primarul orasului, Nita Fusea, in numele targovistenilor, "care au salutat cu real entuziasm declansarea ostilitatilor cu Imperiul Otoman", transmite comandantului Diviziei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro