Cum a cheltuit statul roman un milion de euro pentru o cercetare inutila

Cum a cheltuit statul roman un milion de euro pentru o cercetare inutila

Procesul de cartografiere viza 3181 de unitati administrative, rurale si urbane, complementar realizandu-se descrieri sociologice pentru 50 de orase avand peste 30000 de locuitori si 25 de studii de comunitate. Un astfel de studiu ar putea fi util, daca ar aborda aspectele calitative ale situatiei romilor, daca ar pune in evidenta diversitatea neamurilor de romi, precum si specificul diferitelor comunitati, in functie de gradul de omogenitate ori nivelul de integrare si comunicare cu societatea majoritara.

acum 61 luni (26 Apr 2017)

>

Conform site-ului Institutului pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (I.S.P.M.N.), in noiembrie 2014, s-a lansat proiectul "Cartografierea sociografica a comunitatilor de romi din Romania pentru o monitorizare la nivel comunitar a schimbarilor privind integrarea romilor" (SocioRoMap). Procesul de cartografiere viza 3181 de unitati administrative, rurale si urbane, complementar realizandu-se descrieri sociologice pentru 50 de orase avand peste 30000 de locuitori si 25 de studii de comunitate.

Din stiinta mea, nici o institutie publica sau organizatie roma cu experienta nu a fost intrebata despre oportunitatea acestui studiu, raportul cost-beneficiu ori modul in care asemenea cercetare ar putea sa serveasca sau nu la incluziunea populatiei de romi din tara noastra.

Recent, in 20 aprilie a.c., la conferinta de inchidere a proiectului si prezentare a studiului de 1 miilion de euro, am constat nu numai ca nu furnizeaza nimic nou, ci reproduce date deja existente privind saracia romilor si numarul estimat al acestora, folosind o metodologie clasicizata deja, desi neortodoxa si complet nestiintifica, respectiv heteroidentificarea: adica, nu conteaza ce declar eu ca sunt (la recensamant), important este ce crede primarul despre mine ca sunt. Caci, ca sa afle un lucru atat de simplu, ISPMN a intrebat la primarie si a luat de bune informatiile furnizate, ignorand subiectivitatea flagranta a unor asemenea date, bazate strict pe presupunerile unor functionari.

De exemplu, rudarii sunt membrii unei comunitati din Romania asociata romilor de catre mai toti cei care nu sunt rudari.

Astfel, pentru a mobila cu date un studiu in valoare de 1 milion de euro, ma intreb ce-ar putea sa raspunda un primar ori alta autoritate locala daca vine vorba despre rudari - sunt romi sau romani? Sigur ca nu este decat o chestiune de principiu si de etica profesionala, dar ramane in suspensie relevanta unei asemenea informatii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro