Cum a castigat procesul cu ANI un fost deputat de Alba care si-a angajat fiica la cabinetul parlamentar
(...) Imprejurarea ca reclamantul a angajat in cadrul biroului sau parlamentar, in calitate de referent pe fiica sa, anterior datei la care legea stabilea in mod expres aceasta interdictie, reprezinta o imprejurare ce nu se circumscrie conflictului de interese, astfel cum este reglementat de lege, deoarece la data la care a fost incheiat contractul civil nu exista interdictia legala, iar per a contrario, o astfel de situatie apare ca fiind posibila. Instanta mai retine ca la data incheierii conventiei, pentru exercitarea activitatii de parlamentar, reclamantul avea posibilitatea de a-si organiza birou parlamentar, fiind alocata in acest sens lunar o suma forfetara din bugetul Parlamentului, avand obligatia sa justifice modul de cheltuire a sumei alocate, indiferent de calitatea persoanei care este angajata in biroul parlamentar si pentru care legea nu stabilea vreo interdictie.
ANI a constatat existenta conflictului de interese administrativ in legatura cu fostul deputat Corneliu Olar in octombrie 2015. Inainte de a fi deputat, Olar a ocupat functia de primar in comuna Horea, post pe care vrea sa il obtina din nou la alegerile locale din iunie. Potrivit ANI, in calitate de deputat, a incheiat, in legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de referent in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 827/16.02.2009, intrucat fiica sa a incasat venituri pe durata detinerii functiei de referent, afectandu-se prin aceasta relatiile de serviciu si bunul mers al unitatii publice. Corneliu Olar a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia si a avut castig de cauza. Potrivit motivarii facute publice de instanta de judecata, legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor stabileste la art 62 ca membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, in forma initiala, nu prevedea interdictia privind angajarea membrilor familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea la respectivul birou parlamentar, modificare care intervine doar prin aparitia Legii nr.
(...) Imprejurarea ca reclamantul a angajat in cadrul biroului sau parlamentar, in calitate de referent pe fiica sa, anterior datei la care legea stabilea in mod expres aceasta interdictie, reprezinta o imprejurare ce nu se circumscrie conflictului de interese, astfel cum este reglementat de lege, deoarece la data la care a fost incheiat contractul civil nu exista interdictia legala, iar per a contrario, o astfel de situatie apare ca fiind posibila. A admite existenta conflictului de interese anterior datei la care a intrat in vigoare dispozitia legala ce interzicea in mod expres acest fapt , pres... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro