Cum a bagat Dan Sova PSD in incurcatura, iar Ponta l-a scos in afara Statutului

Cum a bagat Dan Sova PSD in incurcatura, iar Ponta l-a scos in afara Statutului

Retragerea lui Victor Ponta din functia de presedinte al PSD i-a pus pe social-democrati in fata unei situatii inedite: in absenta organizarii unui Congres pentru alegerea unui nou presedinte, partidul ramane decapitat. Presedintele dandu-si demisia, cineva din partid, stabilit de Comitet, poate sa preia aceste atributii, dar functia de presedinte interimar in Statut nu exista Liviu Dragnea Discutabila este, de asemenea, si demisia lui Victor Ponta din conducerea formatiunii, trambitata pe Facebook, dar neformalizata printr-un document oficial. Demisia lui Ponta de la sefia formatiunii a rezolvat, deci, o problema delicata pentru acei social-democrati care l-ar fi vrut indepartat de la conducere, dar a creat altele noi, dupa refuzul acestuia de organizare a unui nou Congres si promovarea Rovanei Plumb drept succesoare a sa.

acum 98 luni (20 Jul 2015)

Retragerea lui Victor Ponta din functia de presedinte al PSD i-a pus pe social-democrati in fata unei situatii inedite: in absenta organizarii unui Congres pentru alegerea unui nou presedinte, partidul ramane decapitat. Astfel, Statutul formatiunii nu include nicio referire la alegerea unui presedinte interimar, ba mai mult, nici macar nu prevede calea de urmat in cazul unei demisii a sefului PSD. Faptul ca, potrivit Statutului, demisia presedintelui partidului este imposibil de imaginat, iar Victor Ponta nu poate fi inlocuit decat printr-un Congres nu este deloc intamplator: prevederile care il inzestreaza pe premier cu o putere absoluta au fost adoptate exact dupa ce acesta a castigat prima data sefia partidului, in 2010.

Improvizatia lui Ponta

La scurt timp dupa ce Victor Ponta a demisionat, printr-un anunt pe Facebook, din functia de presedinte al PSD, in partid a inceput lupta pentru postul eliberat de premier. O alta varianta ar fi fost sefa Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, situata pe cea de-a treia pozitie in partid, dar singura situatie in care ea ar fi putut conduce partidul ar fi fost cu delegare de la un presedinte inca in functie, insa care nu isi poate exercita atributiile.

In cele din urma, dupa cateva zile de ezitari si declaratii contradictorii din partea liderilor PSD, Victor Ponta a venit cu o solutie: alegerea unui presedinte interimar al partidului, in urma unui scrutin organizat intr-unul dintre forurile superioare de conducere ale PSD, Comitetul Executiv National. Presedintele dandu-si demisia, cineva din partid, stabilit de Comitet, poate sa preia aceste atributii, dar functia de presedinte interimar in Statut nu exista", a punctat Dragnea, insistand ca functia de presedinte al PSD poate fi ocupata numai in urma Congresului.

Presedintele dandu-si demisia, cineva din partid, stabilit de Comitet, poate sa preia aceste atributii, dar fun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro