Cum a bagat banda Voinescu-Cairo spaima in bancile Romaniei: cel mai mare jaf din istoria tarii noastre

Cum a bagat banda Voinescu-Cairo spaima in bancile Romaniei: cel mai mare jaf din istoria tarii noastre

Cei doi, ajutati de Florica Florescu zis "Gura de lup", au dat o spargere la BNR Brasov, de unde au reusit sa fure nu mai putin de un milion de dolari si 300 de cocosei de aur. Nemultumit de partea sa de bani, ce ii revenea in urma spargerilor comise si de faptul ca comisarul Eugen Alimanescu, seful brigazii "Fulger", il ameninta ca ii va pune in carca mai multe furturi ale caror autori nu au fost prinsi, Istrate a fost de acord sa-i dea pe mana politistilor pe Voinescu si pe Cairo.

acum 49 luni (16 Apr 2016)

In perioada interbelica si cea de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, o gasca de infractori a terorizat intreaga tara cu jafurile comise la bancile din Romania. Acestia au furat din filiala Bancii Nationale Romane de la Brasov nu mai putin de un milion de dolari.

Voinescu si Cairo erau mana in mana cu ministrul de interne Teohari Georgescu, care a luat parte indirect la marele jaf comis in anul 1945, la banca brasoveana. Georgescu a devenit sef la Ministerul de Interne in anul 1945, iar cu aceasta ocazie s-a gandit sa-i puna pe doi fosti colegi de celula, respectiv pe Voinescu si Cairo, sefi la Circumscriptia I, respectiv Circumscriptia II din Bucuresti. Cei doi gangsteri nu numai ca i-au multumit cu plecaciuni, dar au facut imediat cerere sa intre in PCR, cereri semnate pe loc de Teohari Georgescu. Doi mari infractori s-au vazut liberi si ajunsi in hainele de comisari, era c a si cand pui lupul paznic la oi", a aratat colonelul de politie in rezerva Traian Tandin.

Teohari Georgescu si-a explicat alegerea facuta de a-i numi comisari sefi pe cei doi, spunand ca Voinescu si Cairo era spargatori de meserie si puteau ajuta la anchetele facute de Politie in cazurile de furt comise pe raza capitalei.

Voinescu si Cairo s-au inscris in Partidul Comunist, dupa ce au fost eliberati din penitenciar si nu dupa mult timp au revenit la vechile lor metehne, jafurile. Cei doi, ajutati de Florica Florescu zis "Gura de lup", au dat o spargere la BNR Brasov, de unde au reusit sa fure nu mai putin de un milion de dolari si 300 de cocosei de aur.

Florescu si-a dobandit aceasta porecla deoarece era specializat in taiatul caselor de bani prin placa de spate, cu o unealta speciala ce poarta numele de "gura de lup". Dupa spargerea de la BNR Brasov, Florescu si-a luat partea si a plecat in Franta, scapand de inchisoare, lasandu-l alaturi de Voinescu si Cairo pe ucenicul sau Istrate.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro