Cum a avut loc crestinarea daco-romanilor. Sfantul care a transformat neamuri cumplite in popoare blande
Edictul din Milano este o scrisoare semnata de imparatul roman Licinius prin care le cerea guvernatorilor sa inceteze persecutia asupra crestinilor, exercitata in special din timpul lui Diocletian, iar proprietatile confiscate de la acestia sa fie imediat returnate "Este sigur ca au existat crestini in Dacia inainte de parasirea ei. Traditia spune ca Sfantul Andrei a considerat ca este nedemn sa fie rastignit precum Iisus Hristos si s-a rugat de cei care l-au rastignit sa-i faca o cruce diferita, in forma de X, ca simbol al umilintei, patimirii si al martiriului.
Edictul din Milano este o scrisoare semnata de imparatul roman Licinius prin care le cerea guvernatorilor sa inceteze persecutia asupra crestinilor, exercitata in special din timpul lui Diocletian, iar proprietatile confiscate de la acestia sa fie imediat returnate
"Este sigur ca au existat crestini in Dacia inainte de parasirea ei. Crestinismul avea in momentul cand au plecat legiunile de pe tarmul stang al Dunarii o vechime de aproape doua secole si jumatate. Asadar, nu este deloc exclus ca printre colonistii adusi de Traian sa fi fost si crestini.
Potrivit acestuia, pe malul drept al Dunarii, in Moesia si in Dacia Pontica erau numeroase centre crestine si veneau in Dacia foarte multi misionari care propovaduiau crestinismul, astfel incat au reusit sa raspandeasca noua credinta.
La crestinism s-au convertit chiar si pastorii daco-romani din Muntenia, Ardeal si Moldova, dar si barbarii stabiliti pe aceste meleaguri.
"Om invatat, autor a mai multor scrieri religioase, Niceta din Remesiana a convertit la crestinism pe Daco-romanii de pe ambele maluri ale Dunarii. El predica si a scris in limba latina timp de aproape o jumatate de veac si poate fi, pe drept cuvant, socotit ca apostolul nostru national.
Desi crestinismul a fost cunoscut in Dacia inca din timpul dominatiei romane, istoricii spun ca perioada de convertire la crestinism a populatiei s-a facut intre anii 350-450, cu ajutorul misionarilor.
Prima consacrare oficiala si de ordin administrativ a legaturilor noastre crestinesti a venit prin infiintarea Iustiniana Prima, oras bizantin din sudul serbiei, fondat de imparatul Iustinian I si care servit ca sediu al unei arhiepiscopii care avea jurisdictia asupra Balcanilor Centrali. Apostolul Andrei, recunoscut de Biserica Ortodoxa Romana primul propovaduitor al Evangheliei
Alti cercetatori spun ca Apostol... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro