Cum a ascuns Securitatea lui Ceausescu focarele de holera din Tulcea. "Celor bolnavi li se ard lucrurile si casa"

Cum a ascuns Securitatea lui Ceausescu focarele de holera din Tulcea.

La Constanta se auzise de faptul ca o boala ce paruse eradicata demult facea ravagii intr-o zona plina de turisti. Securitatea cenzurase corespondenta, iar un raport cu fragmente din epistole a fost intocmit de seful Securitatii din Constanta, Victor Burlacu, care l-a trimis mai departe la Centrul de Informatica Documentare din cadrul Ministerului de Interne la 6 octombrie 1977. Fabrica de conserve de peste de la Tulcea, de asemenea, s-a inchis". s-a auzit ca si aici pe litoral la Eforie Nord, Agigea, ar fi cazuri internate de holera, iar aicea sunt vapoare venite de prin Tulcea, de unde s-ar fi adus acest microb si boala lui". Plaja de pe care poti aduna scoici cu lopata Va mai recomandam: O altfel de vacanta in Delta Dunarii: o zi alaturi de pescari, incheiata cu o masa traditionala si delicioasa Sacalin, peninsula care se roteste.

acum 58 luni (18 Nov 2016)

La Constanta se auzise de faptul ca o boala ce paruse eradicata demult facea ravagii intr-o zona plina de turisti. Oamenii comentau la colt de strada si isi anuntau rudele si prietenii din toata tara despre pericol. Securitatea cenzurase corespondenta, iar un raport cu fragmente din epistole a fost intocmit de seful Securitatii din Constanta, Victor Burlacu, care l-a trimis mai departe la Centrul de Informatica Documentare din cadrul Ministerului de Interne la 6 octombrie 1977. "Celor bolnavi li se ard lucrurile si casa" Intr-una dintre scrisori, Dumitru Boboc din Medgidia ii scria lui Marian Toma din Prahova: "Noi totusi suntem cam ingrijorati, pentru ca la Sulina, Chilia, Sf. dupa cateva ore apare spuma la nas si la gura, individul nu poate supavietui mai mult de 24 de ore. Scrisoarea continua in acelasi ton alarmist: "Noi va sfatuim pana cand, va vom anunta tot noi, in aceasta perioada nu consumati nici un fel de peste. Se banuieste ca boala ar fi adusa de peste (pestele oceanic), pestele viu ar fi infectat, nu se stie precis, ca amanunt, la localitatile aratate mai sus s-a inchis orice fel de pescuit. Fabrica de conserve de peste de la Tulcea, de asemenea, s-a inchis". "S-ar fi auzit ca sunt cazuri de holera la Eforie si Agigea" Un alt constantean, Alexandru Jana, ii scria lui Pait Lefteria din Tulcea: "Am aflat de boala pacatoasa care bantuie in Tulcea si faptul ca este interzisa intrarea in oras... s-a auzit ca si aici pe litoral la Eforie Nord, Agigea, ar fi cazuri internate de holera, iar aicea sunt vapoare venite de prin Tulcea, de unde s-ar fi adus acest microb si boala lui".

Un singur deces, la Sulina In realitate, la Sulina a murit un singur om si au fost infectati 115 in anul 1977, cand a izbucnit primul focar din zilele noastre. Activistul de mediu Nicolae Raducu, din Sulina, acum in varsta de 66 de ani, isi aminteste bine acea perioada. "La acea vreme, pe fluviul Dunarea, intrau anual cam 4.500 - 5.000 de nave, deci cam 10 - 12 nave pe zi. Ele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro