Cum a aparut unul dintre cele mai macabre obiceiuri de familie din istorie. Practica ciudata cu mortii-vii

Cum a aparut unul dintre cele mai macabre obiceiuri de familie din istorie. Practica ciudata cu mortii-vii

Facebook reinvie obiceiul sinistru Evident, obiceiul nu a disparut complet, caci, in ciuda faptului ca acum un astfel de comportament este considerat tabu de marea majoritate a oamenilor, inca se mai intampla sa mai apara fotografii proaspete cu decedati pe site-urile de socializare. Va mai recomandam si: Motivul cu totul neasteptat pentru care femeile din toata Europa au trecut brusc la moda fustei scurte Detaliile unui razboi ciudat, in care au murit mii de soldati fara sa existe nicio infruntare intre taberele inamice Cum a furat peste 15 milioane de euro clanul lui Napoleon si Tarzan de la Ivesti.

acum 99 luni (27 Feb 2016)

Secolul al XIX-lea este, fara indoiala, un punct de rascruce in istoria omenirii.

Un obicei cu totul neobisnuit - care in zilele noastre este considerat (din multiple cauze, asupra carora vom starui mai incolo) un fel de tabu - era, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, acela de a fotografia mortii din familie in ipostaze de viata obisnuite. A contat foarte mult in extinderea obiceiului si faptul ca aparatele de fotografiat erau tot mai multe si mai bune, iar fotografiile deveneau tot mai ieftine, deci accesibile publicului larg.

Exista nenumarate dovezi scrise (in special in presa britanica din acea vreme) care atesta ca devenise (cum s-ar spune in vremurile noastre) de-a dreptul "viral" ca familia care-si pierdea un membru drag sa faca o adevarata sedinta foto cu defunctul.

Atunci cand ochii decedatului se incapatanau sa ramana inchisi, shootingul capata alt scenariu, in sensul ca poza se facea cu cadavrul asezat pe un pat, ca si cum ar fi dormit. Exista si o varianta de rezerva care presupunea (dat fiind ca inca nu se inventasera computerul si photoshopul) desenarea unor ochi deschisi peste pleoapele mortului.

Potrivit ziarelor vremii, fotografierea mortilor devenise o adevarata industrie (pretul fiind accesibil mai multor categorii sociale), iar toate companiile de pompe funebre care se respectau asigurau si acest serviciu in pachetul standard.

Muzeele londoneze pastreaza si acum mii de astfel de fotografii, care in zilele nostre ar fi considerate cel putin deplasate, daca nu cumva tabu.

In Romania, obiceiul a ajuns ceva mai tarziu, cam dupa 1900, insa a facut furori in marile orase, unde devenise un fel completare la deja stiuta traditie damboviteana care stabilea ca monumentul funerar este un insemn al statului social, deci cu cat este mai spectaculos, cu atat fudulia familiei va fi mai mare.

Ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro