Cum a aparut statiunea EFORIE SUD pe litoralul romanesc, fosta Techirghiol-Movila, Carmen Sylva si Vasile Roaita

Cum a aparut statiunea EFORIE SUD pe litoralul romanesc, fosta Techirghiol-Movila, Carmen Sylva si Vasile Roaita

In dosul vilei unde sedeam era un maidan mare de tot, care tinea pana la Tuzla, unde e farul si acolo a aterizat un adjutant de la tir si bombardament care patrula de-a lungul litoralului si care facea curte uneia din domnisoarele care erau cu vila acolo. Eram 14 copii de la 14 familii, pentru ca tatal fetelor fusese colonel la Constanta si era foarte cunoscut si lumea avea incredere, ca era si batrana si fetele.

acum 72 luni (4 Jul 2016)

Cand inca Eforie Sud se numea Techirghiol-Movila, Grigore Olimp Ioan, copil de boieri olteni dupa mama si de razesti moldoveni dupa tata, si-a petrecut acolo o vacanta, la inceputul anilor 1920.

"Pe la varsta de opt ani jumatate-noua ani, am primit "botezul aerului", adica am fost prima data, am zburat cu un avion, la Techirghiol-Movila - asa se chema pe-atunci, pe urma s-a chemat Carmen Sylva, pe urma Vasile Roaita, Eforie Sud si asa mai departe. In dosul vilei unde sedeam era un maidan mare de tot, care tinea pana la Tuzla, unde e farul si acolo a aterizat un adjutant de la tir si bombardament care patrula de-a lungul litoralului si care facea curte uneia din domnisoarele care erau cu vila acolo. Dar domnisoarele s-au speriat de avion, ca era un Potez 25, denumit si Fordul cerului… Si el a fost cam vexat ca nu a vrut niciuna sa se plimbe cu avionul si atuncea eu m-am dus la el si l-am rugat: "Nene, eu am mai vazut avion. Si eu mi-am dat seama, ca aveam spirit de orientare, si am spus: "Uite, in partea ailalta..", chiar sub coada avionului si… asta a fost! Punctul de atractie erau Baile lui Movila si cu un mic parc si cu hotel. Era o vila frumoasa, vila Anunciata se chema, iar vila asta, Silvia, care era de paianta, era o caricatura de casa in care se primeau in gazda numai copii. Eram 14 copii de la 14 familii, pentru ca tatal fetelor fusese colonel la Constanta si era foarte cunoscut si lumea avea incredere, ca era si batrana si fetele. Si faleza nu era amenajata, plaja era cu iarba de mare si cu pietroaie prin nisip, dar noua ne placea grozav! Ce nu ne placea insa era ca la ora 11 eram dusi la ghiol, la ghiol, la lac si acolo eram unsi cu namol… Obligatoriu! Unsi cu namol, sedeam pana ne uscam, pe urma ne spalam in apa aia in care erau niste viermisori mici, rosii si care era extraordinar de sarata. Asa ca…placerea mare era la plaja si neplacerea era la [ghiol]…

Dupa-amiaza ne jucam noi intre noi copiii, iar eu fabricam zm... Citeste intreg articolul pe evz.ro