Cum a aparut pictura pe sticla in Ardeal. Povestea centrului de la Manastirea Nicula, ajunsa celebra dupa un miracol

Cum a aparut pictura pe sticla in Ardeal. Povestea centrului de la Manastirea Nicula, ajunsa celebra dupa un miracol

"Includerea Transilvaniei in Imperiul Habsburgic a insemnat includerea porvinciei intr-o intensa zona de circulatie a curentelor artistice, pe de o parte, iar pe de alta parte, cautare de catre romani, traitori intr-un spatiu intercultural, multiconfesional, a unui mod de exprimare artistica, pe care l-au gasit si ridicat la rangul unei adevarate arte - icoana pe sticla", spune Elena Bajenaru, muzeograf la Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" intre anii 1992-2012, dupa care a devenit directorul institutiei. "Diferentierile artistice dintre centre, iar in cadrul acestora dintre zugravi, au tinut intotdeauna de talentul si capacitatile artistice ale fiecarui iconar in parte, de aprecierile pe care comunitatile rurale le aveau despre frumos, iar cele tematice au fost legate de credintele, de puterile magice cu care icoanele au fost investite de credinciosii lumii rurale", precizeaza Elena Bajenaru.

acum 57 luni (23 Feb 2016)

Au fost mai multe scoli de iconogafie transilvanene, dezvoltate pe langa glajarii (atelierele care prelucrau sticla). Pictura pe sticla a aparut in secolul al XVIII-lea, in Franta, Germania, Italia, Austria, Boemia si Moravia, filiera pe care patrunde si la noi in tara.

"Includerea Transilvaniei in Imperiul Habsburgic a insemnat includerea porvinciei intr-o intensa zona de circulatie a curentelor artistice, pe de o parte, iar pe de alta parte, cautare de catre romani, traitori intr-un spatiu intercultural, multiconfesional, a unui mod de exprimare artistica, pe care l-au gasit si ridicat la rangul unei adevarate arte - icoana pe sticla", spune Elena Bajenaru, muzeograf la Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" intre anii 1992-2012, dupa care a devenit directorul institutiei. Nicula, leaganul picturii icoanelor pe sticla

Cele mai cunoscute ateliere de pictat icoane pe sticla sunt cele de la Nicula, Iernuteni, zona Sebet - Alba, zona Sibiului, Tara Fagarasului sau Scheii Brasovului. In Transilovania, primele icoane pe sticla au fost opera unor zugravi de pictura murala si au fost realizate incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, pentru impodobirea bisericilor si mai putin pentru credinciosi.

Cel mai vechi centru de pictura pe sticla din Transilvania este considerat ce de la Nicula, manastire ajunsa vestita dupa miracolul lacrimarii la 1699, a icoanei realizate de Luca din Iclod. Astfel, datorita materialelor ieftine - sticla, culori si lemn - taranii deprind mestesugul picturii pe sticla de la calugarii batrani si, probabil, de la pelerinii care veneau din afara tarii.

"Diferentierile artistice dintre centre, iar in cadrul acestora dintre zugravi, au tinut intotdeauna de talentul si capacitatile artistice ale fiecarui iconar in parte, de aprecierile pe care comunitatile rurale le aveau despre frumos, iar cele tematice au fost legate de credintele, de puterile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro