Cum a aparut Marea Neagra, miracolul care a semanat teroare. Cate specii de pesti traiesc in fostul lac de apa dulce, devenit mare acum cateva mii de ani

Cum a aparut Marea Neagra, miracolul care a semanat teroare. Cate specii de pesti traiesc in fostul lac de apa dulce, devenit mare acum cateva mii de ani

Din datele stiintifice existente, ne explica Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta, bazinul Marii Negre a facut parte din alte bazine acvatice care au ocupat actualele spatii ale Europei Centrale si de Est. Perisor, zona cea mai afectata de eroziune In timpul cand bilantul de materie care a fost transportat de Dunare spre Marea Neagra s-a modificat si au aparut cele doua baraje de la Portile de Fier I si Portile de Fier II, dar si cel ce pe Nipru, aportul de nisip s-a redus la jumatate si asa a aparut eroziunea. Furtunile deosebit de puternice, lipsa unor diguri de aparare a uscatului au facut ca in ultimii 45 de ani sa pierdem peste 2.200 de hectare de plaja.

acum 64 luni (17 Feb 2015)

Din datele stiintifice existente, ne explica Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta, bazinul Marii Negre a facut parte din alte bazine acvatice care au ocupat actualele spatii ale Europei Centrale si de Est.

A urmat o perioada de glaciatiuni care au determinat oscilatii importante ale nivelului marii, care insa s-au stabilizat in ultimii 10.000 de ani. In prezent, spune Simion Nicolaev, apa care se varsa in mare: cea colectata din fluvii si precipitatii este de 300 de kilometri cubi pe an. Multe specii au persistat in marea Neagra de pe vremea in care apa ei era dulce. Pe langa sturioni, in Marea Neagra traiesc si alte specii de apa dulce: scrumbia, dar si o specie de scoica zebra.

Ca o dovada a glaciatiunilor prin care a trecut Marea Neagra este prezenta sprotului, specie care traieste, de obicei, in ape reci.

In prezent, in Marea Neagra gasim 3.774 de specii de pesti. Spre deosebire de Marea Neagra, in Mediterana traiesc aproape 8.000 de specii.

Cum s-a format Delta Dunarii

Zona de nord - vest a Marii Negre si-a schimbat infatisarea pentru totdeauna odata cu formarea Deltei Dunarii. Are o suprafata de 580.000 hectare si ocupa 2,5% din suprafata Romaniei, situandu-se pe locul 22 intre deltele lumii si pe locul 3 in Europa, dupa Volga si Kuban. Este una dintre cele mai mari zone umede din lume, fiind un habitat al pasarilor de apa si cea mai intinsa zona compacta de stufarisuri de pe planeta.

Perisor, zona cea mai afectata de eroziune

In timpul cand bilantul de materie care a fost transportat de Dunare spre Marea Neagra s-a modificat si au aparut cele doua baraje de la Portile de Fier I si Portile de Fier II, dar si cel ce pe Nipru, aportul de nisip s-a redus la jumatate si asa a aparut eroziunea. Dupa aproximativ 100 de ani de echilibru, spune Simion Nicolaev, fenomenul eroziunii a inceput... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro