Cum a aparut in Romania limbajul de mahala. Lingvistii spun ca Bucurestiul e sursa tuturor "relelor limbii": "Oamenii voiau sa-si mascheze intentiile"

Cum a aparut in Romania limbajul de mahala. Lingvistii spun ca Bucurestiul e sursa tuturor

Ecaterinca Stanca a dat zece exemple amuzante de argotisme mai putin cunoscute: Moartea pasiunii - chiloti purtati de femei, foarte grosi, cu picior Alpinist - persoana care fura din aparatament, catarandu-se pe cladire Academician - hot care a fost in puscarie Curcan - politist Maimuta - prostituata (cuvant folosit in special printre interlopi) Aragaz - baiat gras Alonjar - hot de buzunar Magnet - mana (in limbajul hotilor) Negrocalmin - baston din cauciuc din dotarea gardienilor Naparstoaca - femeie mica de inaltime

acum 64 luni (10 Jul 2015)

Cu toate ca in mahala erau si oameni bogati, cei care faceau parte din "patura de jos" a societatii aveau un limbaj specific, iar o parte dintre cuvintele folosite de ei s-au pastrat pana in zilele noastre.

Specialistii sustin ca limbajul argotic a aparut la jumatatea secolului al XIX-lea, atunci cand pe ulitele inguste ale mahalalelor bucurestene limbajul oamenilor era extreme de "colorat". La tot pasul auzeai trantit un "pa" in loc de "pe" sau un "da" in loc de "de". Limbaj secret

Ecaterina Stanca, profesoara de Limba Romana la Colegiu National Tudor Vianu, a explicat, pentru "Adevarul", cum au inceput bucurestenii sa-si formeze un adevarat dictionar de argotisme. Ecaterinca Stanca a dat zece exemple amuzante de argotisme mai putin cunoscute:

Moartea pasiunii - chiloti purtati de femei, foarte grosi, cu picior

Alpinist - persoana care fura din aparatament, catarandu-se pe cladire

Academician - hot care a fost in puscarie

Curcan - politist

Maimuta - prostituata (cuvant folosit in special printre interlopi)

Aragaz - baiat gras

Alonjar - hot de buzunar

Magnet - mana (in limbajul hotilor)

Negrocalmin - baston din cauciuc din dotarea gardienilor

Naparstoaca - femeie mica de inaltime ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro