Cum a aparut corporatismul - stahonivismul imbracat in haine noi - si efectele devastatoare asupra omului

Cum a aparut corporatismul - stahonivismul imbracat in haine noi - si efectele devastatoare asupra omului

"Ceea ce ne poate exprima acest banc este de fapt absurdul vietii cotidiene al ultimilor 60-70 de ani in care, indiferent de tipul de societate, omul cotidian a fost adevarata victima, el resimtind din plin efectele in plan psihologic al celor doua tipuri de ideologii: minerul Stahanov si corporatistul capitalist, aflat intr-o continua goana dupa profit, dupa bani", ne spune psiho-sociologul Aurelian Danu, membru al Asociatiei Psihologilor din Brasov. In formele mai severe poate aparea sentimentul deconectarii de propriul corp, experiente de iesire in afara corpului, detasarea de propriul corp, de mediu sau de realitatea curenta sau chiar dificultati de conectare la realitate", precizeaza Danu. In concluzie, principala traire este a lipsei de realitate, persoana cu tulburare de depersonalizare reclamand fenomene cum ar fi: senzatia ca se priveste de la distanta, senzatia ca face miscari fara control direct, sentimentul ca se afla in mijlocul unui "film" sau al unui vis, senzatia ca nu isi poate controla miscarile sau vorbirea, sentimentul ca este detasata de propriile ganduri sau emotii. Daca nu corespunde criteriilor stiintifice, compania este exonerata de obligatiile pe care le are fata de angajat si acesta este "restructurat" sau "plasat" intr-o schema de reducere de personal, la care se adauga vreo cateva salarii compensatorii si care devin o capcana pentru angajat, el demisionand fara a mai beneficia de dreptul de somaj. Solutii pentru evitarea depersonalizarii sau cum putem redobandi echilibrul vietii cotidiene Inca de la inceput trebuie opreciyat faptul ca rolul depersonalizarii este acela de a proteja persoana de stimuli negativi, fiind de fapt un mecanism de aparare al Eu-lui.

acum 101 luni (27 Jun 2016)

Intr-una dintre antologiile de umor la culmea absurdului apare un banc: "A fost odata un miner evreu!". Privit insa prin filtrul mentalului colectiv, este expresia unui adevar istoric, a unui tip de mentalitate care desi contopeste doua sisteme - cel capitalist si cel socialist - au o mare relevanta pentru viata noastra cotidiana, consecintele fiind depersonalizarea si dezumanizarea, privite ca tulburari psihologice. Dincolo de superficialitatea data de "culmea" absurdului se ascund doua mari mituri: stahanovistul si corporatistul.

"Ceea ce ne poate exprima acest banc este de fapt absurdul vietii cotidiene al ultimilor 60-70 de ani in care, indiferent de tipul de societate, omul cotidian a fost adevarata victima, el resimtind din plin efectele in plan psihologic al celor doua tipuri de ideologii: minerul Stahanov si corporatistul capitalist, aflat intr-o continua goana dupa profit, dupa bani", ne spune psiho-sociologul Aurelian Danu, membru al Asociatiei Psihologilor din Brasov. Stahanovismul dincolo de doctrina comunista

Toate acestea au condus la formarea "omului nou". A acelui tip de om care trebuia sa aiba ca prioritate "planul cincinal", productia si binele societatii prin punea sa in totalitate la "dispozitia sistemului". Cotidianele, gazetele de perete si pancartele promovau "omul nou" in toata plenitudinea sa.

"Cei care astazi sunt in pensie si incearca sa-si duca viata devenita din ce in ce mai grea si de neinteles sunt la limita unei constientizari: ei sunt cei care astazi traiesc efectele depersonalizarii, al derealizarii si al dezumanizarii societatii moderne. Da, putem afirma cu maxima responsabilitate ca acestea sunt reactiile lor normale, firesti din punct de vedere psihologic, la mitul stahanovismului comunist", precizeaza Aurelian Danu. Daca pentru sistem beneficiile erau clare, pentru om consecintele au avut ca rezultat aparitia unor simptome de depersonalizare, de deral... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro