Cum a ajuns un pompier din Vrancea sa picteze icoane. "Am reusit sa-mi slefuiesc talentul abia dupa ce-am facut Armata"

Cum a ajuns un pompier din Vrancea sa picteze icoane.

Daca in timpul serviciului participa la misiuni de salvare de pe pozitia de sofer pe masina de pompieri, timpul liber si-l aloca in mare parte talentului cu care a fost inzestrat. Sansa i-a suras la finalizarea scolii, pentru ca si-a gasit o slujba in domeniu, la un atelier de pictura de icoane din orasul sau de bastina, experienta interesanta, care l-a ajutat sa invete tehnica picturii bizantine, realizand icoane pe lemn, sticla sau chiar foi de porumb.

acum 41 luni (19 Aug 2017)

Daca in timpul serviciului participa la misiuni de salvare de pe pozitia de sofer pe masina de pompieri, timpul liber si-l aloca in mare parte talentului cu care a fost inzestrat. Desi lucreaza in ture, de cele mai multe ori epuizante, el reuseste cu succes sa combine in mod armonios experientele traite la limita dintre viata si moarte cu ancorarea sufletului in credinta ortodoxa in reprezentari grafice sub forma icoanelor, preferand pictura in ulei.

Artistul spune ca timp de trei ani, in perioada 1997-2000, a urmat cursurile Scolii de Arta din Buzau, mediul de acolo si cunostintele acumulate punandu-si deplin amprenta asupra sa. Sansa i-a suras la finalizarea scolii, pentru ca si-a gasit o slujba in domeniu, la un atelier de pictura de icoane din orasul sau de bastina, experienta interesanta, care l-a ajutat sa invete tehnica picturii bizantine, realizand icoane pe lemn, sticla sau chiar foi de porumb.

In anul 2006, a fost nevoit sa intrerupa activitatea la atelierul din Buzau pentru a o urma pe sotia sa, angajat al Ministerului Administratiei si Internelor, la Focsani, unde a primit repartitie. Odata stabilit aici, Marius s-a angajat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, ca sofer pe autospeciala de interventii, dar dragostea pentru pictura nu a abandonat-o. De la achizitionarea lemnului tratat, cumpararea de culori, pensule si pana la banala foita, toate inseamna bani.

Marturiseste ca l-ar fi tentat o cariera artistica, dar in Romania, artistii nu sunt apreciati la valoarea lor, pentru ca oamenii prefera sa cumpere kitsch-uri, in loc sa-si achizitioneze o lucrare valoroasa, care poate dainui peste ani. "Cand merg la o nunta sau la o petrecere imi face placere sa ofer cadou o icoana, de care beneficiarul isi va aminti cu placere", mai spune Marius Boian. "Colegul meu nu a reusit doar sa imbine talentul cu munca operativa, dar reuseste si sa le duca la indeplinire pe ambele la nivel ridicat", ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro