Cum a ajuns scoala un soi de fast-food intelectual care naste semianalfabeti

Cum a ajuns scoala un soi de fast-food intelectual care naste semianalfabeti

Ce-ti da prin cap constatand ca exista oameni in tara asta, in care scoala este obligatorie, care au la dispozitie multiple mijloace de informare, televizorul, in primul rand, dar n-au auzit de Evul Mediu, fiind convinsi ca stramosii nostri din urma cu ceva mai mult de o jumatate de mileniu aveau sase picioare? Cum invatam sa gandim Decat sa tot facem planuri de reforma, unul mai idiot decat altul, ca, de pilda, scoaterea unei ore de romana si a uneia de latina din gimnaziu sau rebotezarea proletcultista a istoriei in educatie cetateneasca, n-ar fi mai bine sa ne intrebam daca nu s-ar cuveni ca scoala sa ne invete, inainte de toate, sa gandim?

acum 59 luni (27 Feb 2016)

>

Intre cele doua emisiuni exista o deosebire importanta: aceea de azi este, asa zicand, mai populara, cu alte cuvinte, persoanele-tinta nu sunt neaparat intelectuali, iar intrebarile sunt relativ simple.

E cazul sa spun, pentru cei care nu vad emisiunea, ca raspunsurile corecte lipsesc aproape cu desavarsire. Coborarea nivelului nu e intamplatoare, fie ca ne referim la cei intrebati, fie la intrebari ca atare. Nu se poate sa afirmi la plezneala ca saptamana are patru sau sase zile, cand e atat de simplu sa le numeri in gand. Sau sa desenezi un cerc in aer si sa afirmi ca are patru sau trei laturi, cand desenul facut cu mana iti arata clar ca e vorba de o figura geometrica rotunda. Persoanele care raspund, vorba vine, sunt de varste variate, destui tineri, barbati sau femei, cu meserii diverse, unele usor de ghicit, agricultori, tractoristi, functionari, elevi, pensionari, pietari si altele. Evident ca raul de la scoala pleaca. Ce-ti da prin cap constatand ca exista oameni in tara asta, in care scoala este obligatorie, care au la dispozitie multiple mijloace de informare, televizorul, in primul rand, dar n-au auzit de Evul Mediu, fiind convinsi ca stramosii nostri din urma cu ceva mai mult de o jumatate de mileniu aveau sase picioare? Nici macar patru, ca maimutele din urma cu un milion de ani. Iti da prin cap ca avem de-a face cu o acuta sau, daca preferati, cronica lipsa de cultura. Numai ca incultura nu explica alte raspunsuri, cum ar fi acela ca saptamana are patru sau sase zile, fie si numai pentru faptul ca le poti insira si numara, amintindu-ti eventual in ce zi te duci la biserica sau in ce zile nu te duci la munca. Problema nu tine de cultura, ci de lipsa deprinderii de a gandi. Grozavia consta in aceea ca exista numerosi semeni ai nostri care nu se folosesc de cel mai mare dar facut noua de natura, si anume gandirea. Iertati-ma ca repet niste truisme, dar ancheta de la care pornesc insemnarile mele de astazi mi-a creat o stare de perp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro