Cum a ajuns sa se vanda un prim-procuror: "Marfa este pregatita. De ce sa ma sesizez? Sa-mi fac probleme cu mana mea? Sa imi dau de lucru!"

Cum a ajuns sa se vanda un prim-procuror:

Concret, arata procurorii, magistratul urma sa faca demersuri si sa isi exercite atributiile in favoarea primarului, in sensul solutionarii favorabile a dosarelor penale inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius care-l vizau si, totodata, sa nu procedeze la sesizarea din oficiu si constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de catre acesta din urma, in domeniul achizitiilor publice, cat si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu. Concret, inculpatul Sabau Gligor Ioan i-a transmis in mod direct persoanei respective, prin intermediul lui Lupas Mihai Dinu, cumnatul sau, si prin intermediul unei alte persoane, ca detine dovezi din care rezulta ca denuntatorul ar fi incalcat obligatiile ce decurgeau din masurile preventive luate impotriva sa de catre organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Inalta Curte de Casatie si Justitie) respectiv: ca ar fi luat legatura cu persoane cu care avea interdictia de a comunica, ca detine dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, in legatura cu finantarea ilegala din fonduri publice a echipei de fotbal din Beius", arata procurorii anticoruptie. Pretinderea si primirea foloaselor a fost facuta de magistrat atat pentru ca organele de urmarire penala sa nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil si, implicit, de a nu constitui dosare penale fata de acesta, cat si pentru a-l favoriza pe primar si a dispune o solutie favorabila fata de acesta intr-un dosar deja existent pe rolul unitatii de Parchet.

acum 98 luni (8 Feb 2016)

Retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Oradea, prim-procurorul Sabau a fost arestat de catre judecatori, fiind trimis in judecata.

Prim procurorul Gligor Sabau a ajuns in atentia procurorilor anticoruptie in urma unui denunt facut de catre Adrian Domocs, primarul orasului Beius, la randul lui si el anchetat de catre procurorii DNA Oradea, in mai multe dosare de coruptie, dar si denuntat de catre alte persoane pe care le proteja.

Protectie pentru edilul Beiusului

Ales primar al orasului Beius in anul 2008, Domocos sustine ca dupa ce a ocupat noua functie, prim-procurorul Sabau l-a asigurat de sprijinul sau, astfel incat sa nu aiba probleme cu legea, lucru care s-a si intamplat. Astfel, i-a oferit lemne pentru constructia locuintei, lemne de foc, s-a ingrijit sa-I fie asfaltata strada, si chiar sa-I fie racordata locuinta la reteaua de apa geotermala a orasului. Chiar si atunci cand a fost constient de ele a preferat sa nu ia nicio masura

Gligor Sabau: Nu ma sesizez, de ce sa ma sesizez? Sa imi dau de lucru!, este raspunsul dat de prim-procurorul Sabau in cazul unui posibil dosar de cumparare de trafic de influenta.

Concret, arata procurorii, magistratul urma sa faca demersuri si sa isi exercite atributiile in favoarea primarului, in sensul solutionarii favorabile a dosarelor penale inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius care-l vizau si, totodata, sa nu procedeze la sesizarea din oficiu si constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de catre acesta din urma, in domeniul achizitiilor publice, cat si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu. Domocos nu avea grija problemelor cu legea in timp ce, spre exemplu, vila lui Sabau a fost racordata la reteaua de apa geotermala pe bani publici, ba primaria chiar a asfaltat drumul care ducea la casa procurorului, tot cu b... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro