Cum a ajuns sa se darame peste soferi si pietoni moara din Braila care, la inceputul secolului XX, era cea mai mare constructie de acest fel din SE Europei

Cum a ajuns sa se darame peste soferi si pietoni moara din Braila care, la inceputul secolului XX, era cea mai mare constructie de acest fel din SE Europei

Recent, un conducator auto care circula pe Vadul Rizeriei, pe langa vechiul imobil, a vazut ingrozit cum cateva caramizi s-au desprins de la inaltime si au cazut chiar langa autoturismul sau. In urma cu 100 de ani, moara construita de industriasul grec Lykiardopoulos era una dintre cele mai mari constructii industriale din partea de est a Europei.

acum 91 luni (19 Mar 2017)

Recent, un conducator auto care circula pe Vadul Rizeriei, pe langa vechiul imobil, a vazut ingrozit cum cateva caramizi s-au desprins de la inaltime si au cazut chiar langa autoturismul sau.

In urma cu 100 de ani, moara construita de industriasul grec Lykiardopoulos era una dintre cele mai mari constructii industriale din partea de est a Europei. Finalizata in 1912, era una dintre cele mai mari si mai moderne mori din lume, cu o suprafata de peste 11.000 metri patrati. In 1920, la scurt timp dupa terminarea Primului Razboi Mondial, acolo se producea zilnic cantitatea record de 25 vagoane de faina.

Dupa nationalizarea comunista, acolo a functionat fabrica de paine a Brailei, transformata ulterior in SC "Demopan" SA, societate care a trecut in domeniul privat in anii '90, iar la inceputul anilor 2000 a fost preluata de Petrica Herascu, patronul "Galmopan" SA Galati. Privatizarea s-a dovedit a fi una nereusita, in cativa ani fosta fabrica de paine, biscuiti si eugenii oprindu-si productia si inchizandu-si, rand pe rand, toate sectiile.

In anii ce au urmat, cladirea a intrat intr-un proces de degradare, fiind lasata la cheremul hotilor de fier vechi, care au furat tot ce se putea fura din interior. Dupa acest incident, fostul primar Aurel Simionescu a confirmat faptul ca proprietarul morii, afaceristul galatean Petrica Herascu, i-a propus sa cedeze cladirea de patrimoniu catre municipalitatea braileana, in contul datoriilor acumulate la plata taxelor si impozitelor. Simionescu a spus, insa, ca Primaria Braila nu este interesata de acest imobil, deoarece este mult prea mare si nu ii gaseste nicio utilitate.

Cititi si Braila Proprietarii cladirior abandonate si a terenurilor lasate in paragina din centrul istoric al Brailei, cautati de Politia Locala ca sa fie amendati ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro